Насловна / Author Archives: Љупчо Атанасовски

Author Archives: Љупчо Атанасовски

Feed Subscription

Интервју со Ѓоќо Радовановиќ, добитник на наградата „Андреја Дамјанов“

Интервју со Ѓоќо Радовановиќ, добитник на наградата „Андреја Дамјанов“

Годините си врват, врват… Остануваат носталгијата и спомените на изминатите времиња. Во третата доба од животот, се прават резимеата од започнатите и често нереализирани животни планови и се разбира за некого добивање на заслужената награда за животно дело, како круна ...

повеќе »

Интервју: Виктор Митевски – Награда за градежништво ПОРТА 3 2020

Интервју: Виктор Митевски – Награда за градежништво ПОРТА 3 2020

Огромно е искуството што се стекнува работејќи на проекти во странство Во релативно краток временски период од десетина години поминавте неколку фази во градежната оператива. Од изведба на објекти во високоградба, изведувачко- проектанска во нискоградба, до раководни позиции во оперативата ...

повеќе »

Архитектурата му припаѓа на архитектот

Архитектурата му припаѓа на архитектот

Заминувањето на професорот Геогри Константиновски е повод да го реобјавиме неговото последно интервју дадено за Порта 3. За интервју со Георги Константиновски повод секогаш има, но овoј пат тоа се насобраните случувања од годинава: излезе неговата извонредна автобиографска книга „Патот ...

повеќе »

Булевар Македонија – конечно??

Булевар Македонија – конечно??

Во минатиот број на Порта 3 со наслов ДО КОГА?? ја провоцирав вечната тема  за пешачки центар на Скопје и условеноста на таа успешна приказна од решавање на можеби најголемиот предизвик од  инфраструктурната сфера на главниот град – Булевар Македонија ...

повеќе »

ДО КОГА???

ДО КОГА???

Деценискиот сон на граѓаните на Скопје за пешачко централно подрачје никако да се оствари. Генерации на политичари и градоначалници ни ветуваа решенија кои потоа се губеа во реализацијата од политички, финансиски и далаверџиски причини. Најново е сегашното ветување на актуелниот ...

повеќе »

Кариера врзана за земјотресно инженерство

Кариера врзана за земјотресно инженерство

Интервју со Михаил Гаревски: Професор и проректор за наука и истражување на ИБУ-Скопје Проф. д-р Михаил Гаревски е роден 1951 година во Скопје. Основното, средното и универзитетското образование, како и магистерските студии ги завршува во Скопје, а со степен доктор на ...

повеќе »

Контрастите на Берово

Контрастите на Берово

На 150 километри од Скопје за помалку од два часа по новиот автопат Миладиновци- Штип, се стига до Берово. Град од 7000 жители од кои еден добар дел времено или трајно иселени. Еден викенд поминат во Берово и околината на ...

повеќе »

50 години во врвот на најдобрите компании

50 години во врвот на најдобрите компании

Ова веројатно е единствено интервју во кое на прашања на бивш ќе одговара актуелен директор и тоа на производна фирма. Впрочем делиме иста историја на Адинг… Да навистина редок пример поранешен генерален директор на Адинг (1990-1994) сега после 25 години ...

повеќе »

Добар економист во градежна фирма – вистински предизвик

Добар економист во градежна фирма – вистински предизвик

Интервју со Татјана Ацковска, ВД директор на служба финансии на ДГ Бетон АД Скопје После долги години ова е прво интервју во Порта 3, како списание за архитектура на градежната фела, со финансов директор на градежна фирма… Најпрво благодарност до ...

повеќе »
Scroll To Top