Насловна / Author Archives: Катерина Спасовска (page 9)

Author Archives: Катерина Спасовска

Feed Subscription

Студентски решенија за македонскиот отпад

Студентски решенија за македонскиот отпад

Студенти на Машинскиот факултет во Скопје понудија решенија за ефикасно управување на отпадот во Македонија. Решенијата кои ги понудија студентите ја потенцираа важноста на ефикасното управување со отпадот за квалитетот на животот на граѓаните и понудија решенија за несоодветните пракси ...

повеќе »

Шест години ја чекаме првата економска зелена зона

Шест години ја чекаме првата економска зелена зона

Од донесување на Законот за индустриски и зелени зони во 2013 година досега, основани се и работат пет индустриски зони, а зелена зона на територијата на државата сѐ уште нема. Со Законот за индустриски и зелени зони се дава можност ...

повеќе »

Само ветерот и дождот го остваруваат планот за чист воздух

Само ветерот и дождот го остваруваат планот за чист воздух

Загадувањето на воздухот и решавањето на овој проблем не престанува да ја бранува јавноста. Секојдневно се објавуваат бројките за степенот на загаденост, мерките кои се преземаат околу ова, но никако да се види конкретна промена. Промени во ПМ- честичките има ...

повеќе »

Отпадот – генератор на домашни успешни приказни

Отпадот – генератор на домашни успешни приказни

Кога ќе се каже дека некој живее од она што другите го фрлаат, обично се мисли на најсиромашните слоеви од населението. Но во земјава веќе има десетина компании што се занимаваат со отпадни материјали, со секундарни суровини, односно со враќање ...

повеќе »

УСЈЕ ќе ги замени класичните фосилни горива со алтернативни

УСЈЕ ќе ги замени класичните фосилни горива со алтернативни

Загадувањето како најгорлив проблем во Скопје е нешто на што сите институции и индустриски капацитети треба да работат за негово намалување. Иако, подолг период Цементарница УСЈЕ е мета на екологистите дека од нејзините оџаци испушта најголемо загадување, од менаџментот на ...

повеќе »

Македонија е една од 16-те климатски најамбициозни држави

Македонија е една од 16-те климатски најамбициозни држави

„Климатските промени-реалност или илузија“ е темата на која денес претставници на Министерството за животна средина и просторно планирање разговараа со граѓанските здруженија, Програмата за развој на Обединетите Нации (УНДП) и Македонската академија на науки и уметности (МАНУ) кои работат на ...

повеќе »

Ситните ПМ честички го надвладеаа законот

Ситните ПМ честички го надвладеаа законот

Македонија влегува во редот на земјите каде што прогресивно со години наназад доаѓа до влошување на квалитетот на животната средина. Ситни ПМ честички се тие кои го заземаат главното место во македонското секојдневие особено сега пред почетокот на зимската сезона. ...

повеќе »

Податоците на институциите наспроти енергијата на активистите

Податоците на институциите наспроти енергијата на активистите

Гасификацијата на државата во последните години се става како приоритет, а сè со цел одговорно користење на енергетските ресурси и заштита на животната средина. Неколку градови во државата веќе ги собираат благодатите од гасификацијата, за други се подготвува теренот, а ...

повеќе »

Отпадното стакло сè помалку е ѓубре

Отпадното стакло сè помалку е ѓубре

Свеста за собирање, селектирање и рециклирање на отпадот во Македонија од година во година расте. Како хартијата и пластиката така и стаклото е материјал кој е драгоцен за рециклирање. Стаклото е единствено. Ова е единствен материјал кој може 100 отсто ...

повеќе »
Scroll To Top