Насловна / Author Archives: Катерина Спасовска - Трпковска (page 8)

Author Archives: Катерина Спасовска - Трпковска

Feed Subscription

„Кнауф Македонија“ – активиран софтвер за пресметка на енергетска ефикасност на објекти

„Кнауф Македонија“ – активиран софтвер за пресметка на енергетска ефикасност на објекти

На веб страницата на „Кнауф Македонија“ е активиран софтверот за пресметка на енергетска ефикасност на објектите. Станува збор за програма направена на основа на македонскиот правилник за енергетски карактеристики и енергетска контрола на објекти, а кој е на македонски јазик ...

повеќе »

Комората и ИЗИИС седнаа на заедничка маса

Комората и ИЗИИС седнаа на заедничка маса

Денес на Градежниот факултет се одржа Тркалезна маса на која се расправаше на темата –  „Размена на искуства по однос на мислењето за проектираниот и   изведениот степен на механичка отпорност, стабилност и сеизмичка заштита“. Оваа долгоочекувана расправа е плод на ...

повеќе »

Без почит кон реките

Без почит кон реките

Метали и фекалии се пробиваат низ браните од ѓубре Малото бистро поточе во Вруток воопшто не навестува дека ќе се претвори во големата, матна и валкана река Вардар. Но на само три километри подолу од Вруток, реката поминува низ Равен ...

повеќе »

Потребни се зелени, а не розови младински организации

Потребни се зелени, а не розови младински организации

Младинските организации треба да бидат многу активни и да им вршат притисок на властите во однос на политиките за животната средина и за климатските промени, порача Жан Ив Лавоар од Францускиот институт, на денешната младинска конференција за климатски промени што ...

повеќе »

Промовиран првиот прирачник за стандардизација на македонски јазик

Промовиран првиот прирачник за стандардизација на македонски јазик

  „Основи за стандардизацијата и сродните активности“ е првиот прирачник објавен за оваа област на македонски јазик, а кој беше промовиран минатиот петок. Автори на прирачникот се Соња Черепналковска, Лилјана Хаџиевска-Антовска и Весна Поповска. Прирачникот е поделен на 10 поглавја, ...

повеќе »

Промовирани дипломираните и магистрирани студенти на Градежниот факултет

Промовирани дипломираните и магистрирани студенти на Градежниот факултет

На Градежниот факултет Скопје, денес, беа промовирани дипломираните и магистрираните студенти по градежништво, геотехника и геодезија во периодот од април 2013 до април 2014 година. Оваа година дипломи им беа доделени на 22 магистри на технички науки од областа на ...

повеќе »

Без главна награда на БИМАС 2014

Без главна награда на БИМАС 2014

Биеналето на македонската архитектура, вчера, ја имаше последната вечер кога беа доделени наградите. Стручната комисија на годинешното Биенале донесе заклучок никому да не му ја додели наградата Гран при на БИМАС 2014, бидејќи, како што беше истакнато, сите изложени дела ...

повеќе »

Рачно изработен мебел од природни материјали

Рачно изработен мебел од природни материјали

Секој од нас мисли дека мебелот може да се работи само машински, на посебен начин, во фабрика на големи машини кои сериски произведуваат стотина и повеќе парчиња ист мебел. Ставот на повеќето луѓе е ист. Таквиот мебел одлично се вклопува ...

повеќе »

Доделени наградите „Архитектура на Град Скопје“

Доделени наградите „Архитектура на Град Скопје“

Гран при наградата на „Архитектура Скопје 2013„ отиде за фасадата на катната гаража на улицата Мито Хаџивасилев Јасмин и Јужниот булевар. Фасадата е дело на Милан Мијалковиќ од „ППАГ архитекти“ од Виена. Освен оваа награда на манифестацијата што веќе 14 ...

повеќе »
Scroll To Top