Насловна / Author Archives: Катерина Спасовска (page 5)

Author Archives: Катерина Спасовска

Feed Subscription

Скопско „Бостание“: Еколошки растенија од урбана градина

Скопско „Бостание“: Еколошки растенија од урбана градина

Еколошки домати, пиперки, сончоглед, тикви се сликата и мирисите што ќе се обземат при влезот во првата општествена градина „Бостание“ која е сместена во населбата Ново Лисиче. Градинари ентузијасти, од различни возрасти, секојдневно доаѓаат да се грижат за своите растенија, ...

повеќе »

Интервју со Ана Петровска: Директната демократија е алатка за Скопје да стане зелен и хуман град

Интервју со Ана Петровска: Директната демократија е алатка за Скопје да стане зелен и хуман град

Поради наталожените проблемите во градот во однос на урбанизмот и екологијата, нивното несистемско решавање, Порта 3 одлучи да разговара со единствениот кандидат за градоначалник – архитект, а воедно и експерт за екологија, Ана Петровска од Зелен хуман град. Вие сте ...

повеќе »

Македонија ќе продолжи да дише без белите дробови

Македонија ќе продолжи да дише без белите дробови

Шумите покриваат 9,4 отсто од површината на Земјата или 30 отсто од вкупната копнена површина, но некогаш покривале дури 50 отсто. Оваа година бројките уште повеќе ќе се намалат поради големите пожари кои зафатија делови од Европа, а не остана поштедена ниту ...

повеќе »

Климатска криза: Најлошото допрва следува

Климатска криза: Најлошото допрва следува

Климатските промени фундаментално ќе го преобликуваат животот на Земјата во следните децении, дури и ако успееме да ги спречиме емисиите на стакленички гасови што ја загреваат нашата планета, се вели во Нацрт-извештајот на советниците за клима на ООН, објавен од ...

повеќе »

Отчукува часот за спас на планетата Земја

Отчукува часот за спас на планетата Земја

Милиони луѓе ширум светот виртуелно ќе се обединат во испраќање заедничка порака за спас на планетата Земја, во сабота на 27 март, кога ќе се одржи глобалната еколошка акција „Часот на планетата Земја“. Точно во 20:30 часот, по локално време, ...

повеќе »

Интервју: Горјан Јовановски – Награда за екологија ПОРТА 3 2020

Интервју: Горјан Јовановски – Награда за екологија ПОРТА 3 2020

Горјан Јовановски (роден во 1993 година), софтверски инженер, стои зад апликацијата AirCare, позната како МојВоздух, која информира за загадувањето на воздухот во 39 земји на осум јазици. Наградата „Порта 3“ на Јовановски му се доделува за долгогодишното сеопфатно и сериозно ...

повеќе »

Изградено и прекопано Водно ќе станува заштитен предел

Изградено и прекопано Водно ќе станува заштитен предел

Министерството за животна средина и просторно планирање најави дека годинава ќе заврши процесот за прогласување на планината Водно за заштитено подрачје откако претходно Нацрт-одлуката за прогласување ќе помине низ јавна расправа, на која своите забелешки ќе може да ги дадат ...

повеќе »

Честичките ПМ-10 го прават коронавирусот посмртоносен

Честичките ПМ-10 го прават коронавирусот посмртоносен

Дури и кај пациенти без сериозни болести, Ковид-19 може да предизвика смрт. Една од причините за ова, според научниците, може да биде загадувањето на воздухот со ситни честички прашина. Истражувањата досега покажаа дека загадувањето на воздухот со честички од ситна ...

повеќе »

Зградите, плоштадите и булеварите го загреаја Скопје

Зградите, плоштадите и булеварите го загреаја Скопје

Се повеќе говориме за тоа дека во Скопје секоја година е се потопло и потопло и дека ни недостасуваат зелени површини. Скопје стана еден голем урбан топлински остров. Причините за овој проблем се климатските промени кои се еден од најсериозните проблеми ...

повеќе »
Scroll To Top