Насловна / Author Archives: Катерина Спасовска (page 4)

Author Archives: Катерина Спасовска

Feed Subscription

Егоцентричниот дизајн – плодна почва за непријателски животни простори

Егоцентричниот дизајн – плодна почва за непријателски животни простори

Животни простори или места во кои општиме, се социјализираме, егзистистираме и се дефинираме себе си. Единица мерка за перцепција на се она што не опкружува, независно од неговата природа, материјалност и местоположба. Збир од координати и точно утврдени соодноси заробени ...

повеќе »

Пластиката е поштетна за климата отколку што се мислеше

Пластиката е поштетна за климата отколку што се мислеше

Негативното влијание на пластиката врз климата и здравјето на луѓето е поголемо отколку што се мислеше, открија научниците од престижниот швајцарски универзитет ЕТХ Цирих. Причината е многу поголемата употреба на фосилни горива, пред сè на јаглен, во процесот на производство ...

повеќе »

Интервју со Ивица Тодоровски, директор на УХМР: Македонија е под сериозен ризик од суша

Интервју со Ивица Тодоровски, директор на УХМР: Македонија е под сериозен ризик од суша

Пред извесно време се одбележа Светскиот метеоролошки ден. Какви сè активности имаше кај нас и во светот? Светската метеоролошка организација е наследник на Меѓународната метеоролошка организација која е формирана во 1873 година. Од 1961 година, Светската метеоролошка организација го одбележува ...

повеќе »

Светот троши на субвенции кои ги влошуваат климатските промени

Светот троши на субвенции кои ги влошуваат климатските промени

Нова студија што ја почнаа меѓународните организации The B team и Business for Nature проценува дека светот троши најмалку 1,8 трилиони долари годишно на субвенции кои поттикнуваат уништување на екосистемот, исчезнување на видовите и зголемување на просечната глобална температура. Со ...

повеќе »

Без БИМ-техологија компаниите не се конкурентни на пазарот

Без БИМ-техологија компаниите не се конкурентни на пазарот

Една од најатрактивните и најбарани современи методологии е Градежното информатичко моделирање (Building information modeling – BIM). Денешните успешни архитекти, градежни инженери, но и целокупната работна сила вклучена во градежната индустрија мора да се стекне со дигитални вештини и техничко знаење ...

повеќе »

Воздухот се „чисти“ со повторени ветувања

Воздухот се „чисти“ со повторени ветувања

Министерството за животна средина и просторно планирање најави дека до 2030 година ќе се затворат РЕК Битола и ТЕЦ Осломеј. На овој начин надлежните ќе го решаваат проблемот со аерозагадувањето кој од година во година станува сè посериозен. Но, ова ...

повеќе »

Мода и отпад – врска која треба да стане одржлива

Мода и отпад – врска која треба да стане одржлива

Денес купуваме облека повеќе од кога било досега, ја носиме пократко и создаваме огромни купишта текстилен отпад, кој најчесто завршува на депонии или се гори, испуштајќи токсични материи и стакленички гасови. Секоја година се произведуваат неверојатни 100 милијарди парчиња облека, ...

повеќе »

Божиќно село Трикала: Од фабрика за леб до фабрика за желби

Божиќно село Трикала: Од фабрика за леб до фабрика за желби

Старата зграда од тули, изградена во 1884 година која била фабрика за производство на леб сега има друга намена. Истата зграда, сега само завиткана со црвена панделка е место каде се кажуваат божиќните и новогодишните желби. Зградата која се наоѓа ...

повеќе »

Дали ќе ја спасиме планетата со глобална диета?

Дали ќе ја спасиме планетата со глобална диета?

Дали ќе треба да го смениме начинот на кој се храниме за да ги спречиме климатските промени и колку ќе влијае зголемувањето на температурата врз храната што толку многу ја сакаме сега? Светските климатолози нè потсетуваат дека времето потребно за ...

повеќе »
Scroll To Top