Насловна / Author Archives: Катерина Спасовска (page 3)

Author Archives: Катерина Спасовска

Feed Subscription

„Самоспознавање“ изложба на скулптури во Загреб

„Самоспознавање“ изложба на скулптури во Загреб

На 23 август 2022 од 20:00 часот во просторите на Културно-информативниот центар на Република Северна Македонија во Загреб ќе биде отворена изложбата „Самоспознавање“ од авторот Слободан Милошески. Изложбата е составена од 10 скулпторски дела од галериски формат, создадени во последните ...

повеќе »

Најдобрите дизајни на Френк Лојд Рајт на едно место

Најдобрите дизајни на Френк Лојд Рајт на едно место

Не е скромно, да се каже дека Френк Лојд Рајт е речиси синоним за американската архитектура. Иако Рајт секогаш ќе остане запаметен како еден од највлијателните и најзначајните архитекти на дваесеттиот век, неговиот професионален опус не го одбележува само архитектурата ...

повеќе »

Недостатокот на зелени површини во градските ткива, закана по менталното здравје

Недостатокот на зелени површини во градските ткива, закана по менталното здравје

Изминатите дваесет години, со развојот на станбената структура во Англија и Велс, значително се десеткуваше пристапот на заедницата до јавните зелени површини. Ова го констатираше новиот извештај од Фондацијата New Economics (NEF), кој ги обелодени податоците за развојот на домувањето, ...

повеќе »

Продолжува конзервацијата во Стоби

Продолжува конзервацијата во Стоби

На археолошкиот локалитет Стоби во тек се истражувања на неколку објекти, дел од годишната програма за работа. Во тек се конзервација на архитектонските остатоци од резиденцијален и комерцијален кварт од рановизантиски период, доистражувања на Римскиот театар, археолошки доистражувања и конзервација ...

повеќе »

Дом како резултат на индустриско закрепнување – Мадрид

Дом како резултат на индустриско закрепнување – Мадрид

Архитекти.   БУРР (BURR) Типологија. Домување  Година на реализација. 2022 Град.   Мадрид Земја. Шпанија Индустриската активност во центарот на Мадрид постепено се намалува во последните 30 години што води кон предвидливо исчезнување. Експлозивниот пораст на вредноста на имотот, мерките за заштита на бучавата и ...

повеќе »

Како архитектурата може да ја зголеми вредноста на недвижниот имот

Како архитектурата може да ја зголеми вредноста на недвижниот имот

Вредноста на имотот е детерминанта што може да се користи за да се процени неговата релативна вредност. Покрај тоа, потенцијалот за заработка на имотот исто така може да игра улога. Вредноста на имотот зависи од многу работи, како што се ...

повеќе »

Центар за развој на земјоделството во Измир

Центар за развој на земјоделството во Измир

Архитекти.    Мерт Услу Архитектура Типологија.  Лабораториско образование Година на реализација. 2021 Град.   Измир Земја. Турција Иако е јасно дека брзиот технолошки развој доживеан по 2000-тите има негативен ефект врз природната средина, очигледно е дека решенијата за овие проблеми сè уште се бараат преку ...

повеќе »

Од планирање на градот до нерамномерен развој и социјална неправда

Од планирање на градот до нерамномерен развој и социјална неправда

Начините на кои планирањето и зонирањето придонесуваат за нееднаков развој и како тоа има импликации врз дизајнот на населбите, историјата на планирањето како и појавата на урбана фрагментација, е една од клучните теми со која треба да се занимаваат градовите ...

повеќе »

Како градовите влијаат на работата на мозокот и менталното здравје

Како градовите влијаат на работата на мозокот и менталното здравје

Град. Најсовршено безвременски наслојувана човекова креација или ентрописки експеримент кој во неможност да ја одржи сопствената хомеостаза го уништува креаторот? Во време кога на светот му се случува континуирана масовна урбанизација, редно е да се постави прашањето дали градската форма ...

повеќе »
Scroll To Top