Насловна / Author Archives: Катерина Спасовска (page 2)

Author Archives: Катерина Спасовска

Feed Subscription

Одржливоста не е доволна, потребни се регенеративни градови

Одржливоста не е доволна, потребни се регенеративни градови

Потрошувачката на урбаните ресурси претставува основна причина за многу светски еколошки проблеми. Бидејќи веќе е направена огромна штета на екосистемите ширум светот,  потребно е да се изнајдат решенија да се минимизираат последиците,  преку регенеративен, а не само одржлив урбан развој. ...

повеќе »

Пејзажи на урбана (не)безбедност

Пејзажи на урбана (не)безбедност

Градот е непријателска територија за жените. Перцепцијата на несигурност има различно потекло, од самата физичка состојба на местото до посубјективни прашања како што е стигматизацијата на одредени урбани подрачја или чувството на припадност. Потребно е итно е да се преиспита ...

повеќе »

Со урбано ремоделирање Естепона се поврзува со Медитеранот

Со урбано ремоделирање Естепона се поврзува со Медитеранот

Проектот за ремоделирање на урбаната матрица на градот Естепона вклучува два капитални зафати и тоа: 1. Креирање културно-трговска зона која го поврзува градот преку морето 2. Инфраструктурна мрежа за алтернативен сообраќај кон ‘Jardin de la Costa del Sol’, со 130 ...

повеќе »

Старата фабрика во Сарагоса ќе прерасне во мултифункционален центар

Старата фабрика во Сарагоса ќе прерасне во мултифункционален центар

Предградието Лас Фуентес (Las Fuentes) во Сарагоса, во објектите на некогашната фабрика за лифтови Гиеза (Giesa), ќе го реализира новиот мултифункционален јавен простор. Проектот е проценет на 18 милиони евра и ќе биде претставен со цел промоција на Програмата за ...

повеќе »

Денес во Музејот на современа уметност ќе се одржат јавните презентации за два Детални урбанистички планови

Денес во Музејот на современа уметност ќе се одржат јавните презентации за два Детални урбанистички планови

Денес во Музејот на современа уметност ќе се одржат јавните презентации на два Дeтални урбанистички планови, од кои зависи зачувувањето на културниот идентитет и важен дел од белите дробови на Скопје: Презентацијата на ДУП ЦС 01-Француски гробишта, Тетовска трошарина и ...

повеќе »

Концептот (Град – градина) против дефицитот на урбана природа

Концептот (Град – градина) против дефицитот на урбана природа

Урбаниот дискурс е се повеќе преплавен од пандемии, топлотни бранови, недостиг на храна и енергија, климатски промени и губење на биолошката разновидност. Овие кризи ја враќаат вредноста на природните острови: топлите летни ноќи принудуваат парковите и градините да се отвораат ...

повеќе »

Култниот автопортрет на Фрида Кало изложен првпат по 25 години

Култниот автопортрет на Фрида Кало изложен првпат по 25 години

Култниот автопортрет на мексиканската уметница Фрида Кало – „Диего и јас“, убедливо најскапата латиноамериканска слика во историјата, е изложена првпат по скоро 25 години во музејот во Буенос Аирес чиј сопственик ја купил. „Диего и јас“ (Diego y yo) е ...

повеќе »

Нови форми на урбанистичко планирање во Африка

Нови форми на урбанистичко планирање во Африка

Брзиот урбан раст и зголемениот број катастрофи поврзани со климатските промени, како што се неодамнешните поплави во јужноафриканската провинција КваЗулу-Натал, ја ставија важноста на доброто урбано планирање во Африка во центарот на вниманието. Урбанистичките планови се сметаат за клуч за ...

повеќе »

Потенцијалот на неискористените кровни површини во Ротердам

Потенцијалот на неискористените кровни површини во Ротердам

За време на Втората светска војна, голем дел од центарот на Ротердам бил срамнет поради бомбардирање од страна на германската армија. Истовремено, можноста за градежна експанзија на голема врата им овозможила на архитектите и урбанистите повторно да ги реоткријат маалата, ...

повеќе »
Scroll To Top