Насловна / Author Archives: Катерина Спасовска (page 12)

Author Archives: Катерина Спасовска

Feed Subscription

Демир Капија – Смоквица: Се комплетира патната сложувалка север-југ

Демир Капија – Смоквица: Се комплетира патната сложувалка север-југ

Старата идеја за автопатот „Братство-Единство“, како автопатско решение од југословенско-австриската граница во Словенија (кај Крањска Гора) сè до југословенско-грчката во Македонија (кај Гевгелија), преку Љубљана, Загреб, Белград и Скопје, во Македонија беше реализирана како поединечни делници автопат меѓусебно поврзани со ...

повеќе »

Кирил Минанов: Иднината е во електромобилите, а не во лажната екологија

Кирил Минанов: Иднината е во електромобилите, а не во лажната екологија

Една од моралните дилеми со која се соочуваат граѓаните што се сметаат за еколошки освестени, е што од една страна не сакаат да ја загадуваат околината и се борат за нејзина заштита, а од друга, имаат потреба да возат автомобил, ...

повеќе »

Стандардизацијата е централен столб во економската и индустриската активност

Стандардизацијата е централен столб во економската и индустриската активност

Интервју со Соња Черепналковска, Лилјана Хаџиевска-Антовска и Весна Поповска Што подразбира современата стандардизација? -Мо­дер­на­та или како што вие ја нарековте современата стандардизација произлегува од индустријализацијата и е упра­ву­вана од желбата за поголема продуктивност и ефикасна ало­ка­ци­ја на ресурси. И стандардите, ...

повеќе »

Почна Новогодишниот караван на „Тинекс“

Почна Новогодишниот караван на „Тинекс“

Дедо Мраз со својот камион полн со пакетчиња од „Тинекс“ вчера тргна од СОС Детското село каде тамошните жители го пречекаат со широка насмевка. Новогодишниот караван на „Тинекс“ во следните две недели ќе додели 1.700 пакетчиња во 40 установи и ...

повеќе »

Верувам во иднината на нашата архитектонска наука – арх.Вера Ќосевска

Верувам во иднината на нашата архитектонска наука – арх.Вера Ќосевска

Наградата „Андреја Дамјанов“ ја добивте за Вашиот придонес во современата архитектура. Ова ли е полето во кое се пронајдовте? Зошто баш современото Ви беше предизвик? -За архитектура и градителство слушав многу, уште во моето најрано детство. Имав член во најтесното ...

повеќе »

Презентиран првиот високоенергетски ефикасен и пасивен објект „Водњанка“ од „Цивкон“

Презентиран првиот високоенергетски ефикасен и пасивен објект „Водњанка“ од „Цивкон“

Објектот „Водњанка“ е првиот високоенергетски ефикасен и пасивен објект што фирмата „Цивкон“ го најави дека веќе се гради, а ќе биде завршен во март 2016 година. Овој енергетски ефикасен објект од класа „А+“ и „Б“ е единствен од ваков вид ...

повеќе »

АСК-Архитектура на град Скопје остана без големата награда

АСК-Архитектура на град Скопје остана без големата награда

Годинешното издание на манифестацијата АСК-Архитектура на град Скопје остана без добитници на големата награда. Од пријавените и селектирани осум архитектонски трудови на седум автори, ниту еден не ги остави без здив одговорните за доделување на наградата за да на вчерашната ...

повеќе »

„Кнауф Македонија“ – активиран софтвер за пресметка на енергетска ефикасност на објекти

„Кнауф Македонија“ – активиран софтвер за пресметка на енергетска ефикасност на објекти

На веб страницата на „Кнауф Македонија“ е активиран софтверот за пресметка на енергетска ефикасност на објектите. Станува збор за програма направена на основа на македонскиот правилник за енергетски карактеристики и енергетска контрола на објекти, а кој е на македонски јазик ...

повеќе »

Комората и ИЗИИС седнаа на заедничка маса

Комората и ИЗИИС седнаа на заедничка маса

Денес на Градежниот факултет се одржа Тркалезна маса на која се расправаше на темата –  „Размена на искуства по однос на мислењето за проектираниот и   изведениот степен на механичка отпорност, стабилност и сеизмичка заштита“. Оваа долгоочекувана расправа е плод на ...

повеќе »
Scroll To Top