Насловна / Author Archives: Катерина Спасовска (page 11)

Author Archives: Катерина Спасовска

Feed Subscription

Македонија нема да ја спаси планетата, но мора да се спаси себеси

Македонија нема да ја спаси планетата, но мора да се спаси себеси

Воздухот никогаш не бил позагаден со јаглерод диоксид, главниот гас што го предизвикува ефектот на стаклена градина, отколку во 2015 година. Концентрацијата на јаглерод диоксид и претходно ја достигнувала горната граница на некои локации и само во некои месеци од ...

повеќе »

Сезоната заврши, отпадот остана

Сезоната заврши, отпадот остана

Дојранско Езеро, едно од трите природни езера во Македонија, некогаш богато со диверзитет, денес е полно со фекалии и комунален отпад, што го прави небезбедно за капење. Но еуфоријата, наречена забрана за капење во езерото, траеше неколку дена, сè додека ...

повеќе »

Предупредувачки и застрашувачки податоци – Нема место каде да се избега од загадувањето

Предупредувачки и застрашувачки податоци – Нема место каде да се избега од загадувањето

Една по една, професорот Трајче Стафилов од Институтот за хемија, ги менува мапите на Македонија на кои е прикажан степенот на загадувањето на почвите од различни тешки метали. Како предводник на поголем тим истражувачи, тој десетина години ги испитува почвите ...

повеќе »

Враќање во природата преку покривите

Враќање во природата преку покривите

Покривите се новото игралиште на урбанистите, што бараат одржливи и општествено одговорни решенија за градбите. Борбата на современиот град е борба за оддалечување од бетонската џунгла, во која тој се претвори во втората половина од 20 век. Да биде позелен, ...

повеќе »

Пречистување на отпадните води – осум станици се премалку за сите валканици

Пречистување на отпадните води – осум станици се премалку за сите валканици

Со само 30 години искуство во изградбата и во одржувањето пречистителни станици за отпадните води, на Македонија ѝ останува да изоди уште многу долг пат за целосно да ги заштити водотеците, езерата, вештачките акумулации и природата воопшто, од штетното влијание ...

повеќе »

Поплавите во Тетовско како повод: Природата го враќа ударот врз неа

Поплавите во Тетовско како повод: Природата го враќа ударот врз неа

Неодамнешните поплави и свлечишта во некои тетовски села под Шар Планина и градот Тетово покажаа дека нема играње со природата. За неа не важат физичките закони, туку само природните. Секое нарушување на природната рамнотежа таа се обидува да го врати ...

повеќе »

ИЗИИС слави 50 години постоење

ИЗИИС слави 50 години постоење

По скопскиот земјотрес од 1963 година, граѓаните на Скопје и Македонија изградија култура на сеизмичка градба, истакна денеска на прес-конференција директорот на ИЗИИС Михаил Гаревски, по повод 50 години од основање на Институтот за земјотресно инженерство и инженерска сеизмологија. Според ...

повеќе »

Генерациски јубилеј кој вреди да се одбележи – 45 години градежништвото ги држи во топ форма

Генерациски јубилеј кој вреди да се одбележи – 45 години градежништвото ги држи во топ форма

Генерација која пред 45 години беше една од најдобрите на Градежниот факултет, сите млади и полни со ентузијазам, подготвени да остават свој печат на делата со кои и денес се гордеат. Станува збор за генерација од 33 машки и само ...

повеќе »

Демир Капија – Смоквица: возење низ облаци

Демир Капија – Смоквица: возење низ облаци

Европскиот Коридор 10 е главна сообраќајна комуникација од север кон југ во Југоисточна Европа од меѓународно значење. Во Република Македонија оваа делница е означена како пат М-1 со вкупна должина од околу 174 км и со неа се поврзува македонската ...

повеќе »
Scroll To Top