Насловна / Author Archives: Катерина Спасовска (page 10)

Author Archives: Катерина Спасовска

Feed Subscription

Почетни чекори кон енергијата на иднината

Почетни чекори кон енергијата на иднината

Целите на европската политика за клима и енергија веќе се јасно поставени – до 2050 година, целосна декарбонизација на производството на електрична енергија (без емисии на стакленички гасови, а тоа значи без фосилни горива)  и  намалување на емисиите на стакленички ...

повеќе »

Дојранското Езеро „се дави“ и со вода и без неа

Дојранското Езеро „се дави“ и со вода и без неа

Едно од најпопуларните летни одморалишта на југот од Македонија, Дојран, секоја сезона се соочува со проблеми со водата во езерото. Без разлика дали е повлечено или надојдено езерото и целиот жив свет во него претрпуваат водни шокови. Претходните години Дојранското ...

повеќе »

Почна изградбата на колекторите за собирање на урбани отпадни води во Скопје

Почна изградбата на колекторите за собирање на урбани отпадни води во Скопје

Почнаа градежните работи на ИПА 2 проектот „Подобрување на инфраструктурата за собирање на отпадните води во градот Скопје“. Проектниот договор предвидува изградба на колектор на десниот брег на реката Вардар во должина од 3,4 километри и тоа од булевар Србија ...

повеќе »

Општина Карпош не треба да обезбеди паркинг за зградата на „Настел“

Општина Карпош не треба да обезбеди паркинг за зградата на „Настел“

Не е точно дека општината треба да обезбеди паркинг за зградата на „Настел“ во Тафталиџе, одговорија од Општина Карпош за порталот „Сакам да кажам“. Изминатите денови жителите од зградата на „Настел“ реагираа дека Пајак службата им ги крева возилата оти ...

повеќе »

Утре се отвора Музеј на илузии во Скопје

Утре се отвора Музеј на илузии во Скопје

Музејот на илузии, лоциран на улицата Максим Горки во Скопје, утре од  10 часот ќе ги отвори вратите за посетителите. Сопствениците најавуваат несекојдневно доживување, незаборавна авантура и забава за сите возрасти. Музејот е на три спрата и нуди можност за ...

повеќе »

Шест чекори поблиску до почиста отпадна вода

Шест чекори поблиску до почиста отпадна вода

Со комплетирање на шест нови пречистителни станици за отпадни води, вкупниот капацитет на пречистителни станици во Македонија ќе достигне околу 27 отсто од потребниот капацитет во државата. Во „Програмата за сектор животна средина и клима“ за периодот 2014-2020 година се ...

повеќе »

Прва конференција за одржливост на пречистителни станици

Прва конференција за одржливост на пречистителни станици

Македонија ќе ја следи 100 години понапредната Германија во третман на води и отпадни води Сега во Македонија има 13 пречистителни станици, но државата има потреба од 87. Реално до 2041 година овие пречистителни станици би биле готови. Со комплетирање ...

повеќе »

Секоја цевка поставена во земја не е гасовод

Секоја цевка поставена во земја не е гасовод

Македонија веќе 25 години ја гасифицира својата територија,но од сето тоа граѓаните во поголемиот дел од државата не ги почувствуваа бенефитите. Гасификацијата практично ја нема, бидејќи тоа ќе се случи кога граѓаните во домовите ќе го користат гасот за затоплување, ...

повеќе »

Високи технологии за почиста вода во Радовиш

Високи технологии за почиста вода во Радовиш

Системите за прочистување на отпадните води се особено значајни за човештвото бидејќи постои голем здравствен ризик од енормно дневно производство за отпадна вода. Водата се користи интензивно во сите урбани центри во државата и во речиси сите поголеми и погусто ...

повеќе »
Scroll To Top