Насловна / Author Archives: Катерина Спасовска - Трпковска

Author Archives: Катерина Спасовска - Трпковска

Feed Subscription

Интервју со Ивица Тодоровски, директор на УХМР: Македонија е под сериозен ризик од суша

Интервју со Ивица Тодоровски, директор на УХМР: Македонија е под сериозен ризик од суша

Пред извесно време се одбележа Светскиот метеоролошки ден. Какви сè активности имаше кај нас и во светот? Светската метеоролошка организација е наследник на Меѓународната метеоролошка организација која е формирана во 1873 година. Од 1961 година, Светската метеоролошка организација го одбележува ...

повеќе »

Светот троши на субвенции кои ги влошуваат климатските промени

Светот троши на субвенции кои ги влошуваат климатските промени

Нова студија што ја почнаа меѓународните организации The B team и Business for Nature проценува дека светот троши најмалку 1,8 трилиони долари годишно на субвенции кои поттикнуваат уништување на екосистемот, исчезнување на видовите и зголемување на просечната глобална температура. Со ...

повеќе »

Без БИМ-техологија компаниите не се конкурентни на пазарот

Без БИМ-техологија компаниите не се конкурентни на пазарот

Една од најатрактивните и најбарани современи методологии е Градежното информатичко моделирање (Building information modeling – BIM). Денешните успешни архитекти, градежни инженери, но и целокупната работна сила вклучена во градежната индустрија мора да се стекне со дигитални вештини и техничко знаење ...

повеќе »

Воздухот се „чисти“ со повторени ветувања

Воздухот се „чисти“ со повторени ветувања

Министерството за животна средина и просторно планирање најави дека до 2030 година ќе се затворат РЕК Битола и ТЕЦ Осломеј. На овој начин надлежните ќе го решаваат проблемот со аерозагадувањето кој од година во година станува сè посериозен. Но, ова ...

повеќе »

Мода и отпад – врска која треба да стане одржлива

Мода и отпад – врска која треба да стане одржлива

Денес купуваме облека повеќе од кога било досега, ја носиме пократко и создаваме огромни купишта текстилен отпад, кој најчесто завршува на депонии или се гори, испуштајќи токсични материи и стакленички гасови. Секоја година се произведуваат неверојатни 100 милијарди парчиња облека, ...

повеќе »

Божиќно село Трикала: Од фабрика за леб до фабрика за желби

Божиќно село Трикала: Од фабрика за леб до фабрика за желби

Старата зграда од тули, изградена во 1884 година која била фабрика за производство на леб сега има друга намена. Истата зграда, сега само завиткана со црвена панделка е место каде се кажуваат божиќните и новогодишните желби. Зградата која се наоѓа ...

повеќе »

Дали ќе ја спасиме планетата со глобална диета?

Дали ќе ја спасиме планетата со глобална диета?

Дали ќе треба да го смениме начинот на кој се храниме за да ги спречиме климатските промени и колку ќе влијае зголемувањето на температурата врз храната што толку многу ја сакаме сега? Светските климатолози нè потсетуваат дека времето потребно за ...

повеќе »

Скопско „Бостание“: Еколошки растенија од урбана градина

Скопско „Бостание“: Еколошки растенија од урбана градина

Еколошки домати, пиперки, сончоглед, тикви се сликата и мирисите што ќе се обземат при влезот во првата општествена градина „Бостание“ која е сместена во населбата Ново Лисиче. Градинари ентузијасти, од различни возрасти, секојдневно доаѓаат да се грижат за своите растенија, ...

повеќе »

Интервју со Ана Петровска: Директната демократија е алатка за Скопје да стане зелен и хуман град

Интервју со Ана Петровска: Директната демократија е алатка за Скопје да стане зелен и хуман град

Поради наталожените проблемите во градот во однос на урбанизмот и екологијата, нивното несистемско решавање, Порта 3 одлучи да разговара со единствениот кандидат за градоначалник – архитект, а воедно и експерт за екологија, Ана Петровска од Зелен хуман град. Вие сте ...

повеќе »
Scroll To Top