Насловна / Author Archives: ivan (page 9)

Author Archives: ivan

Feed Subscription

Чуствителни урбани и рурални ткива

godisna-izlozba-thumb.jpgЕТХ- Швајцарскиот федерален фнститут за технологија во Цирих претставува еден од водечките факултети во светот. Со 21 добитник на Нобелова награда, одличното реноме на факултетот се пренесува на секој индивидуален студент преку истражување во одредената насока. Институтот за архитектура при ЕТХ е организиран на тој начин што секоја катедра функционира како независна организација.

повеќе »

Почва – живата кора на земјата

pocva-thumb.jpgСпоред некои неофицијални податоци, повеќе од 25% од земјишната површина во Македонија се смета за значително еродирана. Почвата го претставува живиот слој на Земјата, а Земјата го претставува нашиот дом. Доколку ја уништуваме почвата преку испуштање на токсични материи во неа,

повеќе »

Шест принципи за борба против поткупот

borba-protiv-potkup-thumb.jpgЗаконот за поткуп 2010 е особено строг во однос на поткупот на странски јавни лица, и оди уште подалеку во доменот на плаќање на мали поткупи за олеснување (забрзување) на рутински владини службени дејствија, како на пример за побрзо да се издаде некој документ или слично.

повеќе »

„Лина“ засолниште за раселени лица од природни катастрофи

lina-thumb.jpgЗасолништето е наменето како втор бран на помош во кризни ситуации, по првичните шаторски сместувања. Може да се состави за шест часа од две возрасни лица, со основен алат и со нацртанo, лесно разбирливo упатство за составување. Објектот е проектиран да засолни пет лица за период од пет години.

повеќе »

Еко-иновациите во фокусот на ТЕХНОМА 2011

tehnoma_2011_thumb.jpgТЕХНОМА 2011 ја задржа практиката да биде професионална и иновативна саемска манифестација преку програмата што се одвиваше во текот на сите саемски денови преку конференции, трибини и дебати на кои искористувањето на ОИЕ беше главната тема. Од 18 до 22 октомври се одржа најбогатата саемска манифестација ТЕХНОМА 2011 ..

повеќе »

Покривна конструкција – првенец во државата

geodetkska-kupola-thumb.jpgФилип РИСТЕСКИ, Коста КОЧКОВ - Собраниската сала за репрезентативни намени е комплетно во челична конструкција, со кружен облик во основа и се состои од подна конструкција и покривна конструкција од типот геодетска купола. Ваков тип на покривна конструкција за прв пат се гради во Република Македонија и затоа нејзиното проектирање е интересно од повеќе аспекти. 

повеќе »

Енергетски ефикасните градби – објекти на иднината

energetski_efikasni_raboti_thumb.jpg"Свесни сме дека енергијата денес сè помалку ја има, станува сè поскапа и сè повеќе загадува. Потрошувачката на енергија сè повеќе се зголемува, а ние сме должни да се свртиме кон одржливите извори на енергија и да применуваме практики за енергетска ефикасност за да ја обезбедиме иднината на нашите деца и идните генерации", истакна скопскиот градоначалник Коце Трајановски на одбележувањето на седмата годишна манифестација "Недела на енергетика - Македонија 2011"

повеќе »

Убави градови, музеи, галерии…

muzejot-na-branli-thumb.jpgВо Париз, центар на западната култура, да се направи адекватен музеј на култури кои не се западни, туку се култури на Африка, Азија,Океанија и Америка, беше предизвикувачка задача за познатиот француски архитект Жан Нувел. Возбудата и енергијата од проектирањето е присутна, се чувствува насекаде.

повеќе »
Scroll To Top