Насловна / Author Archives: ivan (page 8)

Author Archives: ivan

Feed Subscription

Пет кратки приказни од Токио

tokio-thumb.jpg

Интро 
На почеток на 2011 година, имав една кратка комуникација со Јапонија преку Интернет околу изложба, која беше испланирана за месец јули во Токио. Изложбата беша на тема: "Метаболизам - Градот на иднината". На 11 март 2011 година, Јапонија ја погоди катаклизма од невидени размери, случување кое го раздрма физикусот на една голема цивилизација.

повеќе »

Коридорот 8 не е исплатлив

koridor-8.jpgМакедонија се откажува од планот за целосна реализација на патниот дел од Коридорот 8 преку модел на концесионирање - откако на последниот тендер не се јави ниту една заинтересирана компанија. Владата во Скопје сега подготвува нова стратегија.

повеќе »

Граѓанинот во контекст на урбаниот пејзаж

arhitektura-saopaolo-brazil-thumb.jpg

Приоритет на ова Биенале е да се прикаже обичниот граѓанин, односно начинот на кој живее, комуницира, создава во просторот каде што архитектурата и урбанизмот се постојано присутни.
Александра Шекутковска, дипл.инж.арх. (Специјално за Порта3 од Бразил)

повеќе »

Не копирајте, бидете уникатни

mimoza_nestorova_thumb.jpg„Идејата на Кензо Танге за модерен градски ѕид произлегуваше од тврдината Кале, а таа идеја се појави и кај другите конкуренти, но неговата идеја беше добро разработена. За жал, идејата на славниот архитект не е до крај изведена, таа е сведена на нашите можности.“

повеќе »

Одговор на сe поголемата потреба за паркирање

fakom_parking_thumb.jpgОсновната причина ФАКОМ АД Скопје да развие свој сопствен систем на модуларни монтажно-демонтажни паркиралишта, покрај неспорната и сè поизразена потреба во регионот на Југоисточна Европа и пошироко, е фактот што најголем број од постоечките системи не се типично монтажно-демонтажни.

повеќе »

„Македонија проект“ работи на ентериерот за концертната сала на Филхармонијата

filharmonijathumb.jpgСкопје - „Македонија проект“ почна да го проектира и ентериерот на новата концертна сала на Македонската филхармонија, откако успешно го проектираше и нејзиниот надворешен изглед.

повеќе »

Ветерни електрани во Богданци

veternici.jpgБогданци - Претставници на компании од Хрватска, Италија, Босна и Херцеговина, Шпанија, Грција и Германија, кои учествуваат во тендерската постапка за изградба на ветерниот парк во Богданци, завчера ги посетија двете мерни станици лоцирани на местото викано Ранавец каде треба да биде изграден ветерниот парк со 16 турбини.

повеќе »
Scroll To Top