Насловна / Author Archives: ivan (page 72)

Author Archives: ivan

Feed Subscription

ArchiCAD 12 најбрзиот BIM на светот

Image
Деловниот објект “Воросмарти Тер" на унгарскиот архитект Ѓорѓи Фазакаш, лоциран во Будимпешта, Унгарија, е новиот објект - заштитен знак на најновата верзија на ArchiCAD - ArchiCAD 12. Во иднина овој објект ќе биде препознатлив на сите ArchiCAD случувања.

По најавите, конечно минатата недела ArchiCAD 12 го виде белиот ден. Најдоброто од “Graphisoft" и овојпат ќе ги израдува CAD/BIM зависниците, бидејќи содржи навистина иновативни алатки. Иако можеби оваа верзија не е револуционерна, таа во себе носи многу новитети и ја следи својата природна еволутивна траекторија. Како и да е, сите новини во апликацијата се резултат на решавање на посочените проблеми.

Брзина.

повеќе »

Премногу градби ќе го задушат центарот

Со измените во деталните урбанистички планови за централното градско подрачје Скопје ќе стане средновековен град со тесни и непроодни улички и со мал плоштад, беше заклучено на седницата на градското партиципативно тело за урбанизам, кое го сочинуваат пет експерти од ...

повеќе »

Салата „Борис Трајковски“, најмултифункционален објект во земјава

Image
Нема ниту една градба во Македонија со која би можела да се спореди оваа сала, затоа ќе треба и дополнително да ја тестираме, смета управителот Борис Змејковски
Спортската сала “Борис Трајковски” е не само најмодерен, туку и единствен објект од ваков тип во земјава, поради што ќе мора дополнително да се тестира, смета Борис Змејковски, директор на друштвото што управува со овој комплекс.

- Првиот тест салата го помина успешно, со манифестацијата за отворањето, кога “Харлем Глобтротерс” ги забавуваа скопјани. Луѓето обично велат дека ако нешто не знаете, треба да го препишете, но, ние ниту сега, ниту додека траеше изградбата немавме од кого да ги преземеме искуствата. Ваков повеќенаменски спортски објект нема во целата земја. Има во соседството, но не можеме да се споредуваме со нив, затоа што градежните работи, уредувањето, опремата и се друго има различни цени во различ ните држави. Најдобро е да направиме уште неколку тестови со максимално оптоварување со луѓе, за да видиме дали ќе се појават одредени аномалии. Ако има такви случаи, уште веднаш ќе реагираме - истакнува Змејковски.

повеќе »

Борис Чипан

Image
Борис Чипан - најстариот македонски архитект и професор на Архитектонскиот факултет

повеќе »

Марое Мрдуљаш

Image
Марое Мрдуљаш - Хрватски архитектонски критичар, теоретичар и проектант

повеќе »

Учесниците од 12 факултети се покажаа како вистински инженери

Image
Конгресот покажа дека студентите ја владеат модерната технологија, користат напредни програми и можат да учествуваат како соработници во проекти
Околу 90 студенти од повеќе универзитети, заедно со менторите - професори и асистенти учествуваа на годинешниот, втор по ред Регионален конгрес на студенти од геотехнолош ки факултети - ГЕОРЕКС, кој се одржа од 16 до 21 април во Конгресниот центар на УКИМ во Охрид. Користејќи го искуството од првиот конгрес, кој се одржа лани во Тузла, БиХ, македонските домаќини годинава понудија богата програма според распоредот еден ден работа, еден ден шетање и запознавање на гостите од странство со убавините и културните вредности на Охрид.

повеќе »

На конкурсот за надградба на ГТЦ: За трудот „1234+5” првата награда

На Меѓународниот конкурс за изработка на идејно решение за надградба-дооформување на третиот кат на Градскиот трговски центар првата награда ја освои трудот со шифра - „1234+5” на авторите архитектите Јован Ивановски, Владимир Десков, Дејан Ивановски, Елена Пазарџиева и Ана Ивановска.

 

повеќе »
Scroll To Top