Насловна / Author Archives: ivan (page 70)

Author Archives: ivan

Feed Subscription

Разработките за топлинските мостови да влезат во македонската регулатива

ПРОМОЦИЈА НА ДОКТОРСКАТА ДИСЕРТАЦИЈА „ЛИНЕАРНИ ТОПЛИНСКИ МОСТОВИ ВО ЗГРАДИ ВО РЕГИОНИ СО СЕИЗМИЧКА АКТИВНОСТ” НА НИКОЛОВСКИ

Пионер на енергетската ефикасност во Македонија. Вака д-р Димитар Назрски, професор на Универзитетот по архитектура, градежништво и геодезија во Софија го нарече новиот македонски доктор по технички науки Петар Николовски на презентацијата на неговата докторска дисертација на тема “Линеарни топлински мостови во згради во региони со сеизмичка активност”, што се одржа во Скопје. Трудот е работен на Универзитетот по архитектура, градежништво и геодезија во Софија, а одбранет пред комисија на специјализиран научен совет при вишата акредитациона комисија на Бугарската академија на науки.

повеќе »

До крајот на годинава: Обнова на Универзална сала

Единствената концертна сала во Скопје наскоро ќе се реконструира и догради со помош на Владата. Ова го најавија премиерот Никола Груевски и директорот на Универзална сала Душко Поповски. Веќе е распишан меѓународниот тендер за изведувач на градежните активности кои, пак, ...

повеќе »

Црквата на Плоштадот незаконски исцртана

Image
Антикорупциската комисија утврди дека Деталниот убранистички план со кој е предвидена изградбата на владина црква на плоштадот Македонија е донесен незаконски. Антикорупциската комисија ги разгледа измените на ДУП “Мал ринг“ и констатира дека при неговото донесување имало низа пропусти бидејќи не се почитувани Законот за урбанистичко и просторно планирање и Законот за Град Скопје. Антикорупционерите не кажаа дали и кога ќе преземат мерки за санкционирање на надлежните од Општина Центар кои ги донесоа измените на ДУП по налог од Владата.

повеќе »

Плоштад под „Света Богородица”

Градската власт се подготвува за изградба на нов плоштад на коритото на Вардар, под црквата “Света Богородица”. Според проектот, кој веќе се изработува, тој нема да биде голем и со нови скали ќе биде врска меѓу кејот и коритото. Градоначалникот ...

повеќе »

хАБИТУс

Image
Колапсот на вредносните критериуми и стандарди во транзиционите години на македонската архитектура подеднакво се одрази во двата домени на пост-социјалистичката егзистенција - приватниот и јавниот. За тоа дека овој проблем на програмската компонента на архитектурата не е потполно локален, говорат актуелните дебати во кои архитектите и стручњаците кои ја поддржуваат архитектурата како во развиениот, така и во неразвиениот свет, секој од свој ракурс го констатираат истиот генерален заклучок, дека во последните петнаесетина години архитектонската култура го напушти, или маргинализира проблемот на домувањето. Ова може да се потврди, доколку се спореди обемот на истражувања, анализи и експерименти на планерските, програмските и конструктивните аспекти во формативните години на културата на модерното движење, со современите преокупации со естетско-формалните проблеми и технологиите кои ги поддржуваат дизајнаспектите во проектантскиот процес.

повеќе »

АНДРИЈА РУСАН

Image
ИНТЕРВЈУ СО ХРВАТСКИОТ АРХИТЕКТ АНДРИЈА РУСАН, ДИРЕКТОР НА КОМПАНИЈАТА „АРХИТЕКТС“ И ИЗДАВАЧ НА СПИСАНИЕТО „ОРИС“

ЈА ПРОМОВИРАМЕ АРХИТЕКТУРАТА НА ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА

повеќе »

Во зградата на иднината режиите се пет пати пониски

Image
Во декември 2005 година 15 семејства во Осиек се вселија во првата нискоенергетска зграда во која комплетните режии ќе ги плаќаат пет пати помалку од просечно хрватско домаќинство.

“Мојот сосед за режии плаќа 10.000, а јас само 2.000 куни“. Куќата на иднината е изградена во Реиснерова улица во Осиек, цената на квадратот е 200 евра повеќе отколку во обична зграда во соседството, а се проценува дека вложувањето во поскап квадрат ќе се исплати по три до пет години.

Проектот „паметна зграда” направен е прв пат во Хрватска по примерот на Швајцарија, каде што успешно се применува
Минергие стандард. Неговата примена на „зградата на иднината” ја осмисли загрепскиот Факултет за хемиско инженерство и технологија во соработка со швајцарскиот институт.

Главниот проектант д-р сц. Звонимир Гласновиќ вели дека Минергие стандард ја ограничува вкупната потрошувачка на домаќинството за греење, ладење, топла вода и струја на три литри масло за греење годишно.

повеќе »

ПОРАДИ ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА НИВОТО НА МОРЕТО: Холандија дополнително ќе ги зацврстува браните

Image

 

НИСКАТА ХОЛАНДИЈА МОРА ДА ПОТРОШИ НАД 100 МИЛИЈАРДИ ЕВРА ЗА ЗАЦВРСТУВАЊЕ НА БРАНИТЕ НА БРЕГОТ НА ДРЖАВАТА.- КЛИМАТСКИТЕ ПРОМЕНИ НОСАТ ВОДА, А ТАА МОЖЕ ДА ЈА ПОТОПИ ХОЛАНДИЈА, ПРЕДУПРЕДУВААТ ЕКСПЕРТИТЕ

Земјата која во своите 2/3 е под нивото на морето, мора да потроши дури 1,5 милијарди евра на годишно ниво во текот на следниот век за дополнителни мерки за безбедност, вели извештајот од владината комисија за кризи на Холандија. Не станува збор за лежерно прашање, туку за елемент на најголема итност.

повеќе »

Екооблакодер се крева среде Менхетн

Шестотини милиони американски долари ќе чини изградбата на еколошкиот облакодер што деновиве почна да се гради во нискиот дел на Менхетн. На адресата 50 Вест Стрит до 2011 година треба да никне извонредна зграда на 65 ката, во која ќе ...

повеќе »
Scroll To Top