Насловна / Author Archives: ivan (page 69)

Author Archives: ivan

Feed Subscription

Архитектурна димензија на автосветот на БМВ

Image

... НЕИМАРСТВО НА ИДНИНАТА

 

Автогигантот БМВ може да се пофали со градежна иновација која со полно право го носи името “БМВ Свет“. Центарот почна да се гради на 16 јули 2004, а е завршен за три години. “БМВ Светот“ никна на просторот на некогашниот автоолимписки парк во Минхен. За да се дизајнира беа потребни 800.00 часови на планирање, соработка на 120 архитекти и инженери и над 150.000 планови за негова констуркција.

повеќе »

ГРАДЕЖНИ ЈУБИЛЕИ: Сеикан – најголемиот светски тунел прослави 20 години

Image
Со должина од 53 километри, Сеикан тунелот во Јапонија е најголемиот и најдолгиот железнички туннел на светот. Од споменатата должина, дури 23 километри поминуваат под морското дно.Иако тунелот помеѓу Франција и Англија кај Ла Манш има поголема должина под морското дно, сепак јапонската гордост останува број еден заради вкупната должина. Сеикан тунелот е лоциран помеѓу островите Хоншу и Хокаидо, како дел од линијата Каикјо на железничката компанија.

Велат дека благодарение на тунелот, железничкиот сообраќај е најевтиниот транспорт во Јапонија, а приматот број еден, овој тунел ќе го задржи до 2018 година кога е планирано да се отвори т.н. Готард тунел.

повеќе »

Средба на двата лака

МОНТАЖА НА ЧЕЛИЧНАТА КОНСТРУКЦИЈА НА ПЕШАЧКИОТ МОСТ НА МОРАЧА На градилиштето на пешачкиот мост на Морача во Подгорица, моментно се монтира челичната конструкција со помошните елементи, од островот направен во коритото на реката. Како што може да се види од ...

повеќе »

Едноставно, модерно и убаво

Млада брачна двојка со едногодишно дете треба да се всели во стан во центарот на градот. Планираат промена на електричната, водоводната и канализационата инсталација, реновирање на бањата, замена на вратите и прозорците во станот и функционално издвојување на дневната, трпезаријата ...

повеќе »

Местото каде што Сонцето ја менува судбината на човекот

Image
СЕ ИСКАЧИВМЕ НА МЕГАЛИТСКАТА ОПСЕРВАТОРИЈА КОКИНО

Испреплетување на паралелни светови. Иреалност. Мистичност. Лутам меѓу термини и повторно како да ми фали вистинскиот збор за да го опишам чувството што ме обзема додека по лизгавата земја, нога пред нога се искачувам на Татиќев камен, во кумановскиот регион. Теренот е стрмен, јас не сум по искачувањето, ама овојпат предизвикот е голем - морам да видам што е тоа на врвот на планината што остава без здив, што крие илјадагодишни тајни и одблизу се познава и со Сонцето и со Месечината. Името му е Кокино, мегалитска опсерваторија стара 4.000 години која потврдува континуитет на животот на ова мало парче земја наречена Македонија. Тој податок ми го грее срцево и продолжувам по нашиот водич Ѓоре Ценев, раководител на Планетариумот при Младинскиот културен центар кој седум години активно го истражува Кокино.

повеќе »

На седумгодишен мегдан со Кокино

... разговор со Љупчо Илиевски, фотограф.

Професионално работи како камерман во Македонската радио-телевизија, ама фотографијата му е и ќе остане прва љубов. За себе вели дека не фотографира, дека пишува со светлина и тоа не актуелни теми, туку во фокусот му се навидум неважни теми кои ги обработува долг временски период. Така, лустерот од Офицерскиот дом го сликал од 1982 до 1993 година. Вели дека со тој лустер се инаетел цели 11 години, собирал податоци за него, истражувал, во него наоѓал лузни, траги. Многу чувства внел во таа работа. Во последниве седум години е на мегдан со историја стара 4.000 години. Вели, приказната со Кокино не е завршена. Има уште што да запише со светлината.

повеќе »

НА ИНИЦИЈАТИВА НА ВЛАДАТА: Македонско село на Водно и реонски центар во Карпош

По нарачка од Владата Општина Карпош донесува Урбанистички план вон населено место Горно Нерези за локалитетот “Македонско село” и измени и дополнувања на Деталниот урбанистички план за Реонски центар Карпош 3, западен дел. Овие два проекта се дел од владината програма за оваа година и имаат приоритет, па плановите ќе се донесат по скратена постапка. Урбанистичките планови ги изработи Агенцијата за планирање на просторот, за Македонско село на конкурс се избра и идејното архитектонско решение што го изработи фирмата “Тетракис”, а јавната расправа за двата плана веќе заврши.

Македонското село кое всушност ќе биде музеј на отворено и ќе ја претставува ендемската македонска архитектура и традиција ќе се наоѓа на падините на Водно, над манастирот “Свети Пантелејмон”, јужно од селото Горно Нерези, кое пак е на северните падини на Водно, на надморска височина од околу 640 метри. Маргарита Кузмановска од Агенцијата за планирање на прострот објаснува дека селото е третирано како една целина со површина од нешто повеќе од два хектари и се надоврзува на споменичниот комплекс “Свети Пантелејмон”, односно ќе претставува комплекс на градби во една градежна парцела. На тој простор е планирано да се изградат десетина куќи во различни архитектонски стилови карактеристични за традиционалната македонска селска архитектура во кои ќе се презентираат старите македонски занаети како грнчарскиот, пекарскиот, бочварскиот и други, а и ќе се продаваат предметите што ќе се изработуваат таму. Исто така, треба да има и отворен амфитеатар, музеј, парковско зеленило со рибник, воденица, трло, ан каде што ќе може и да се преноќи и друго што би го отсликало некогашниот живот во македонските села. “ Основа за изработка на овој план е Стратегијата за одржлив развој и Програмата на Владата. Функцијата е фокусирана на развој на туризмот и културното наследство “, вели Кузмановска.

повеќе »

3Д принтери – индина на печатењето

Image
Како едно од поновите технолошки чуда, на 3Д принтерите, се чини допрва им доаѓа времето. Се очекува обемот на продажбата да им се зголеми за 75 пати до 2011 година. Во иднина, експертите велат, нашиот живот не би можеле да го замислиме без овие “чудни машини“. Како и да е никој нема сомнежи во успехот на оваа технологија.
Сепак, живеејќи на маргините на случувањата, многумина би си го поставиле прашањето: Што е тоа 3Д печатење. Според Википедија: „3Д принтањето е категорија на брза технологија на изработка на прототипи“. Всушност, тоа е ЦАД/ЦАМ технологија која дигиталниот 3Д модел изработен во некоја од 3Д апликациите (CAD - Computer Aided Design) го материјализира преку ма- шина (CAM - Computer Aided Manufacturing). Значи, 3Д принтерите “принтаат“ реални 3Д модели.

повеќе »

Апстракт од дисертацијата на архитект д-р Петар Николовски

Image
Трендот на климатските промени на глобално планетарно ниво, особено засилен при крајот на минатиот
век, кој континуирано продолжува и во овој век, несомнено беше причинет од зголемената емисија на штетни гасови во атмосферата, т.н. “стакленички гасови”, кои се продукт на зголемените човечки активности во сите домени на технолошкиот развој.

Ако се исклучат недоволно користените обновливи извори на енергија, главен енергент за обезбедување на енергетските потреби во зградите се фосилните горива. При нивното согорување доминантен нуспроизвод е стакленичкиот гас јаглероден диоксид (ЦО2), кој е главниот виновник за формирањето на “стаклената градина”.

повеќе »
Scroll To Top