Насловна / Author Archives: ivan (page 51)

Author Archives: ivan

Feed Subscription

Поголеми вложувања во екологијата планираат 70 отсто од компаниите во светот

http://www.porta3.com.mk/http://92.55.64.34/images/stories/dnevni_vesti/zastita-na-oklinata-od-mali-noze.jpgВашингтон, - Седумдесет отсто од светските претпријатија со приходи над една милијарда долари планираат во наредните две години да ги зголемат вложувањата во борбата против климатските промени, покажа денеска најновото глобално истражување.

повеќе »

„Порта 3″ на БИМАС

http://www.porta3.com.mk/http://92.55.64.34/images/stories/aktivnosti/bimas1.jpg

Пет години дружење со читателите

 

Медиумскиот поддржувач на Биеналето на македонската архитектура Порта3 беше неизоставен дел од празникот на македонските архитекти.

повеќе »

Се гради зграда која ќе биде втора по височина во светот

Во Mecca, Саудиска Арабија, ќе се гради зграда која ќе биде втора највисока зграда во светот. Таа ќе биде наменета за хотел, и ќе биде дел од новиот комплекс хотели наречен Abraj al-Bayt Towers што е проект на владата на ...

повеќе »

Скулптурите на Гоце Делчев и Даме Груев поставени пред Камениот мост

http://www.porta3.com.mk/http://92.55.64.34/images/stories/info/131_statija6.jpgРетко кога плоштадот "Македонија" бил толку посетен од несл у - чај ни минувачи кога немало концерт или некоја друга јавна мани фес тација, како во изминативе две недели, откако пристигнаа спо мениците на Гоце Делчев и на Даме Груев качени на коњи. Доа ѓаат гости дури и од други градови за да ги видат, да ги фо тогра фираат и да им се воодушевуваат.

 

повеќе »

Подготовка за електрана на ветер

http://www.porta3.com.mk/http://92.55.64.34/images/stories/arhitektura/131_statija5.jpgМинистерството за транспорт и врски распиша оглас за јавно наддавање, за давање под долготраен закуп на 40 години на градежно земјиште сопственост на Република Македонија, кое се наоѓа во општина Гевгелија, наменето за изградба на ветерни електрани. Предмет на јавно наддавање се 19 градежни парцели со вкупна површина од 22.800 квадратни метри. Право на учество на јавното наддавање имаат физички лица, државјани на Република Македонија и правни лица, односно домашно правно лице, правно лице во мешовита сопственост и правно лице основано од странско физичко и правно лице, регистрирано во Централен регистер на Република Македонија.

 

повеќе »

Реурбанизација на индустриските зони во градовите на транзицијата

http://www.porta3.com.mk/http://92.55.64.34/images/stories/arhitektura/131_statija4.jpgПроектот со кој македонските студенти се претставија на конгресот АСК 2010 во Љубљана, беше реурбанизација на индустриската зона во која се лоцирани „Топлификациjа“ АД Скопје, ФАС „11 Октомври“, „Комуна“ АД Скопје и уште неколку индустриски капацитети веќе на - пуштени и заборавени и од системот и од општеството. Препознавајќи го ква - литетот на локацијата, тие презен тираа нов концепт кој во целост ќе го искористи капацитетот што овој простор го нуди

повеќе »

Државата конечно се загрижи за опасностите од батериите

http://www.porta3.com.mk/http://92.55.64.34/images/stories/ekologija/131_statija2.jpgКако да се справиме со отпадот од батерии и акумулатори, беше тема на трибината што ја организираше Министерството за животна средина и просторно планирање, а на која учествуваа претставници од компании и од невладини организации. 

- Со овој закон отпадните батерии и акумулатори ќе станат вреден ресурс кој понатаму ќе може да се користи за обезбедување други неопходни ресурси.

повеќе »

Кула со балкони кои танцуваат

http://www.porta3.com.mk/http://92.55.64.34/images/stories/arhitektura/131_statija1-1.jpgЧикашкиот солитер „Аqua“ е избран за најубав облакодер во 2009 година во анкетата на германската банка за податоци за недвижности „Емпорис“. Експертите на „Емпорис“ им доделија награда на архитектите на облакодерот за достигнување во дизајнот и смелоста на архитектонското решение, објавија агенциите.

повеќе »

Охрид е изложен на градежна агресија

http://www.porta3.com.mk/http://92.55.64.34/images/stories/dnevni_vesti/ohrid_4.jpgОхрид - Најавата за проширување на рекреативната патека во заштитената зона на Студенчишкото блато и поставување на урбана опрема, како и пренамената на просторот на плажата Горица, каде на местото на хотелот Парк ќе никне апартмански комплекс неколку пати поголем од сегашниот објект, ќе имаат несогледливи последици не само врз животната средина туку и врз севкупниот развој на градот, предупредуваат од Билатералниот секретаријат за заштита на Охридското Езеро.

повеќе »
Scroll To Top