Насловна / Author Archives: ivan (page 5)

Author Archives: ivan

Feed Subscription

Гоцевото училиште во Штип со нов лик

uciliste-goce-delcev-stip-thumb.jpgОсвен објектот е предвидено и уредување на дворот. Тоа е втора фаза во која ќе биде вклучено поплочување на површините со гранит, уредување со парковско зеленило, поставување на канделабри и клупи, како и изработка на фонтана. Во самиот двор е предвидено да биде поставена и скулптура на Гоце Делчев.

повеќе »

За вистината во архитектурата станува збор

visinata-vo-arhitekturata-thumb.jpg

Повод за оваа моја реакција претставува написот во весникот "Вечер" (24.01. о.г), под наслов "Ѓунер Исмаил - архитект над архитектите". Авторот не е наведен, но бидејќи написот зазема цела втора страница, може да се претпостави кој стои зад него.

повеќе »

Колку сме навистина свесни во поглед на климатските промени?

klima-skopje-thumb.jpgСпоред Светската здравствена организација, загаденоста на воздухот е причина за смрт на два милиона лица годишно во светот. Во Македонија, како резултат на загаденоста на воздухот, во 2011 година починале околу 300 лица, од кои 150 во Скопје.

повеќе »

SOPA апокалиптична закана по Интернетот

sopa-apokalipticna-zakana-thumb.jpgStop Online Piracy Act или во превод Акт за стопирање на онлајн пиратеријата е предлог-закон поднесен на 26 октомври мината година од страна на републиканецот Ламар Смит, а поддржан од група на 12 претставници (во моментов 31) од двете најголеми партии во американскиот конгрес. 

повеќе »

Тајните на финската сауна

finska-sauna-thumb.jpgСе претпоставува дека сауната е измислена во Финска, иако Финците не милуваат така да кажат. За нив не е толку важно кој ја измислил првата сауна, колку што е важно кој го довел нејзиниот дизајн до перфекција. Во Финска речиси сите станови и куќи имаат сауна во нив - податок со кој не можат да се пофалат останатите скандинавски земји.

повеќе »

Архитектонски ликовни патувања

arhitektonski-likovni-patuvanja-thumb.jpgСкиците и цртежите на уметниците и архитектите имаат некои сличности, но нивната намера е сосема различна. Кај архитектите цртежите се претходница на чинот на градењето, додека кај уметниците тие се често финален продукт. Како уметнички скици, цртежите на архитектите можат да функционираат креирајќи го јавното мислење или пак да промовираат теоретски аргументи. Во повеќето случаи уметничките цртежи на архитектите се нивно лично истражување.

повеќе »

Лина Бо Барди хероината на бразилскиот модернизам

lina-bo-thumb.jpgЗа разлика од бразилските архитектонски легенди, како што се Лусио Коста и Оскар Нимаер, отелотворени и запишани во бесмртниот архитектонски град - Бразилија, архитектот Лина Бо Барди се дистанцирала од ваквиот проект. Таа верувала во потребата за конфронтирање и директно внесување во социјалната нееднаквост на Бразил, дека таа треба да биде отелотворена и фундаментално внесена во архитектонската практика. 

повеќе »

Факултетот продолжува со својата мисија

fakultetot-so-svojata-misija-thumb.jpgПовод за овој разговор со деканот на Градежниот факултет во Скопје, проф. д-р Милорад Јовановски, на почетокот на 2012 година, се тековните прилики на Градежниот факултет, плановите и измените што се однесуваат на развојот на оваа значајна образовна институција, докторските студии, регионалната соработка, усвојувањето на Еврокодовите, Комората на овластени архитекти и инженери...

повеќе »
Scroll To Top