Насловна / Author Archives: ivan (page 48)

Author Archives: ivan

Feed Subscription

ПРИРОДО-НАУЧЕН МУЗЕЈ НА МАТКА – Награда за архитектонски проект на БИМАС 2010

matka.jpgОбјектот на локалитетот Матка претставува еден од најголемите рефугијални центри за време на глацијалниот период во Македонија. Денес, на овој простор се сретнуваат голем број реликтни и ендемични растенија и животни. Од вкупниот број на 1.000 растенија, 20 проценти се ендемити или реликти.

повеќе »

Растенијата се селат поради климата

rastenija.jpgРастителниот свет на планетата е во движење, а причина за тоа се климатските промени, покажува новата анализа за промените во вегетацијата на истражувачите од Универзитетот Беркли, Калифорнија, пренесува магазинот Science Daily .

повеќе »

Шармот на пасарелите кои го разубавуваат градот

sarmot_na_gradot.jpgГрадовите низ кои поминува река, се убави градови. Природата во старт им дала убавина. Реката, нејзините мостови и шеталиштата околу неа, секогаш и секаде, се меѓу најатрактивните делови на градот. Големите градови, низ кои поминува река, на пример, како што се Париз или Москва, богати се со многу мостови кои се дел од нивната историја и традиција.

повеќе »

Странски фирми имаат интерес за штипската индустриска зона

industriskazona-stip.jpgШтип - Странските инвеститори се заинтересирани за изградба на фабрики во новата Техничко-технолошка индустриска зона, која се наоѓа во близина на штипската приградска населба „Три чешми“.

повеќе »

Зголемени продажните цени на градежните материјали

gradjevinski-materijal.jpgСкопје - . Во мај годинава во однос мај лани индексот на продажните цени во групата елементи и материјали за вградување во градежништвото е повисок за 9,2 проценти. Продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар во мај годинава во однос на истиот месец лани се повисоки за 10,9 проценти

повеќе »

Стручна расправа за Стратегијата за енергетска ефикасност до 2020 година

fatmir-besimi-zboruva-za-strategijata.jpgСо инвестиции од 522 милиони евра за подобрување на енергетската ефикасност во сите сектори Македонија до 2020 година ќе заштеди 1,2 милијарди евра за енергија и ќе ја намали емисијата на јаглен двооксид за 66 килотони, предвидува „Стратегијата за енергетска ефикасност на Република Македонија до 2020 година“ за која се одржа стручна јавна расправа.

повеќе »

Повеќе струја од обновливи извори

photo_renewable_resources.jpgОсло - Светот до 2050 година би можел да добие 95 отсто електрична енергија од обновливи извори, а САД би ги сноселе околу третина од трошоците на толку драстичниот преод од фосилни горива, се наведува во најновиот извештај на Гринпис и Европскиот совет за обновлива енергија (ЕРЕЦ).
За да се остварат овие цели глобалните инвестиции во енергетиката до 2030 година би требало да достигнат 18 билиони долари - што е околу пет пати повеќе од федералниот буџет на САД за наредната година.

повеќе »

Отстранување на ламаринените гаражи во Штип

zgrada-na-opstina-stip.jpgГрадоначалникот на Штип, Зоран Алексов ги повика сопствениците на ламаринени гаражи да ги отстранат своите нелегални конструкции во најкраток можен рок. Во процедура е постапка за распишување на оглас за лицитација на градежно зeмјиште за изградба на деловно-станбени објекти, на кое се лоцирани гаражите.

повеќе »

Германските градежници профитираа од Светското фудбалско првенство во Јужна Африка

stadion_vo_juzna_afrika.jpgСветските фудбалски првенства се големи настани поврзани со многу инвестиции, како изградба на стадиони, но и сообраќајни патишта. Овој пат во Јужноафриканската Република многу профитираат и германските фирми. Јужноафриканската Република многу инвестира, само за Светското фудбалско првенство се потрошени повеќе од три милијарди евра.

повеќе »
Scroll To Top