Насловна / Author Archives: ivan (page 42)

Author Archives: ivan

Feed Subscription

Михаил Токарев: 100 години Модерна Архитектура 3

britanija4.jpgПроучувајќи го општиот развој на архитектурата, видливо е дека во средината на 60-тите години на ХХ век, за време на поп-артот, се појавува една утописка ,,вонинституционална” архитектура, која би можела да се нарече деконструкција. Протагонисти на таа архитектура во Велика Британија се членовите на групата Архиграм, меѓу чии лидери е Питер Кук. Всушност, во времето на технолошката еуфорија од 70-тите години, групата Архиграм има особена важност за европската архитектонска сцена. Нејзиното критичко откровение на еден суперфутуристички фантастичен свет е позитивно протолкувано од многу архитекти.

повеќе »

Михаил Токарев: 100 години Модерна Архитектура 2

britanija3.jpgОд 1960 година најзначајни реализации во архитектурата на В. Британија се прават во областа на административните и станбените објекти. Дотогаш, со закон ограничената височина на објектите до 30 м, под извесни услови е дозволено да се надмине, така што наместо 9-10 ката, тие добиваат и по 20-30 ката.

повеќе »

Михаил Токарев: 100 години Модерна Архитектура 1

britanija.jpgПојавата на модерните идеи и концепции во архитектурата на В. Британија, веќе се за- бележани во втората половина на XIX век преку делата на Ф. Веб, Ч. Војси и Ч. Мекинтош, меѓутоа вистинското свртување кон функционализмот настанува во 30-тите години на XX век. Кон тоа придонесува краткотрајниот престој на значајните германски архитекти, кои емигрираат пред нацистичката репресија и воспоставуваат сора- ботка со млади таленти од В. Британија.

повеќе »

Константин Џукески и Јелена Путник

konstatinijelena.jpgПовод за нашиот разговор со архитектите Константин Џукески и Јелена Путник, што моментно живеат во Милано, беше првата награда за индустриски дизајн која тие ја освоија со својот проект за маса на овогодишниот Саем за мебел на конкурсот на тема „Примена на дрвни материјали при изработката на модерен мебел и техничка документација изработена со компјутерски програми.“

повеќе »

Проект за обнова на фасадите во центарот на градот

stip1.jpgШтип: Општината ќе им понуди на потенцијалните инвеститори да ги обноват дотраените фасади, а за таа цел ќе добијат локации во централното градско подрачје и дел од споменатите фасади да ги искористат за поставување на реклами.

повеќе »

Меморандум за штедење енергија

elektricna-energija.jpgМеморандум за разбирање за размена на релевантни податоци поврзани со потрошувачката на електрична енергија и потребната енергија за затоплување на јавните објекти потпишаа вчера УНДП и АД „Топлификација“.

повеќе »

Нова интервенција која ја оживува старата тврдина Кале

ivana-topalovska.jpgИвана Топаловска добитничка на наградата на БИСТА

 

Ивана Топаловска (28) моментно е член на архитектонското студио SCArS ( Skopje Contemporary Architecture Studio ), кое е неформална група од неколку помлади архитекти. За SCArS вели дека е повеќе од обид за ангажирање во струката, што е докажано низ многуте освоени награди на различни конкурси. Од таа причина мисли дека тоа е одлично опкружување за неа, бидејќи овозможува стручно усовршување покрај веќе изградени професионалци.

повеќе »

Архитектите масовно да се наметнат против злоупотребата на просторот

nikola-pavlovski.jpgДури по завршувањето на работниот стаж, како пензионер, архитект Никола Павловски за прв пат се јавил на конкурс. Вели дека досега немал потреба да се докажува на тој начин, а со двата проекта конкурирал на АСК и за Годишната награда,

повеќе »

НИКОГАШ НЕ Е ДОЦНА ДА СЕ РЕАЛИЗИРААТ ПРОЕКТИТЕ ОД ЈАВЕН ИНТЕРЕС

zekmanov2.jpgКоста Зекмановски

Добитник на наградата “13 НОЕМВРИ”

 

Во своето повеќедеценискo работно искуство како градежен инженер сте работеле голем број значајни објекти за подобрување на сообракајот во Скопје, за што годинава ја добивате наградата “13 НОЕМВРИ”. Кои би ги издвоиле како поважни?

повеќе »
Scroll To Top