Насловна / Author Archives: ivan (page 4)

Author Archives: ivan

Feed Subscription

Проблеми од интерес на главниот градски архитект

problemi-glavniot-gradski-arhitekt-thumb.jpgЈавниот простор, исто како и живите суштества, се раѓа, живее и на крај умира. Така, некој простор живее поквалитетно, поисполнето, еколошки почисто, но некој е со незадоволителни елементи на егзистенција. Во таа смисла, јавниот простор треба да се негува, одржува и осмисли, со цел самиот да егзистира во подолгорочен период.

повеќе »

Помеѓу возвишеното и секојдневното

vozviseno-thumb.jpgБи сакал ова биенале да ја истакне виталната и меѓусебно поврзана архитектонска култура и да отвори прашања за интелектуалните и физички територии кои ги споделува. Тоа треба да поттикне соработка и дијалог, за кои јас верувам дека се основата на архитектурата, а темата исто така 

повеќе »

Плоштадот Македонија ќе го надвиснат куполи

plostad-makedonija-kupolo-thumb.jpgСето тоа може да биде многу убаво, согласни се повеќемина архитекти, но би било добро прво да се подготви некој вид видео презентација, за јавноста да добие увид што точно е предвидено и како ќе изгледа.

повеќе »

Противпожарна заштита кај дрвните конструкции

protivpozarna-zastita-thumb.jpg

Долго време дрвото се користи како основен градежен материјал во многу земји. Посебно во земјите каде дрвото изобилува како суровина, се користи често за изградба на фамилијарни куќи, како и на станбени згради, луксузни хациенди и друго. 

повеќе »

Град во бескрај

sao-paolo-thumb.jpgСао Паоло претставува американски модел на град, со сопствени трговски центри, населби за домување и со сопствени мали џебови полни со сиромаштија. Од друга страна, за разлика од поранешниот главен град на Бразил, хедонистичкиот Рио, градот се чини дека претставува интересна енергетска спротивност на него.

повеќе »

Емотивно сум врзан со секој мој изграден објект

bozidar-veljanovik-thumb.jpgБожидар Вељановиќ, претседател на компанијата MIWEL што веќе две децении успешно работи во Русија, раскажува за својот животен пат. Македонец по потекло, роден е во Белград во 1938 година каде и го завршил Градежниот факултет. Работел во некои од најголемите претпријатија од бивша Југославија, како што се "Компграп" и "Генекс". 

повеќе »
Scroll To Top