Насловна / Author Archives: ivan (page 39)

Author Archives: ivan

Feed Subscription

Продолжува инфраструктурното уредување на кавадаречките сообраќајници

4976_kavadarci-makedonija.jpgКавадарци - Продолжува инфраструктурното уредување на кавадаречките сообраќајници. По асфалтирањето на улицата „Единство“ со 120 тони асфалт за околу 180 метри денеска се продолжи со асфалтирање на улицата „Елпида Караманди“ каде за 150 метри ќе бидат потрошени околу 80 тони асфалт во вредност од околу 500.000 ден.

повеќе »

Нова винарија во Градско

nasa_vinarija.jpgВинаријата „Стоби“ денеска свечено ќе биде отворена, а со тоа ќе се заокружи и производствениот инвестициски циклус. Производството на Винаријата Стоби исклучиво се базира на грозје од сопствените лозови насади, по најсовремени стандарди пропишани од Европската Унија, како и органска заштита на грозјето и постојана строга контрола од страна врвните македонски енолози.

повеќе »

Облакодери за прочистување на воздухот

algi-na-oblakoder.jpgПрага - Двајца чешки архитекти изработија нов концепт на облакодер прекриен со алги, а оваа структура која функционира на принцип на оџак би служела за прочистување на воздухот во градовите. Во борбата против загадувањето на воздухот во градовите пред се се започнува со садење на дрвја. Тое е едноставно и поевтино решение, но овој тандем архитекти отиде подалеку.

повеќе »

Тирана најзагадена европска метропола

tirana.jpgТирана - Стручните лица од Институтот за јавно здравство тврдат дека не само што нивото на загаденост на воздухот во Тирана ги надминал нормите воведени од ЕУ и Светската здравствена организација (СЗО), туку дека тоа е и неколкупати повисоко.

повеќе »

Штипските фирми заинтересирани за обнова на фасадите

stip.jpgШтип - Неколку фирми од Штип пројавиле интерес за реконструкција на фасадите на станбените згради во централното градско подрачје. Градоначалникот на oпштина Штип Зоран Алексов вели дека е пријатно иненаден од интересот на фирмите кои сакаат да учествуваат во реконструкцијата на фасадите.

повеќе »

Се поедноставува процедурата за издавање градежна дозвола

dogovor-so-ifc-.jpgСкопје - Поедноставување на процедурата за добивање градежна дозвола и подобрување на деловната клима е главната цел на заедничкиот проект на Министерството за транспорт и врски со Меѓународната финансиска корпорација (IFC) членка при Светската банка, што го најавија денеска министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески и Антоан Курсел Лабрус претставник на IFC.

повеќе »

Германија формира еколошки фонд вреден 500 милиони долари

germany.jpgБерлин - Владата на Германија денеска соопшти дека формирала 500 милиони долари вреден Фонд, од коj ќе се одобруваат кредити за земјите во развој наменети за микрофинансирање на еколошки проекти, како набавка на нови фрижидери за супермактетите и воведување греење на биогорива, со цел намалување на емисиите на гасови што го предизвикуваат ефектот на стаклена градина.

повеќе »

Декларација за заедничка заштита на биодиверзитетот во Балканскиот регион

mavrovo.jpgМаврово – Усвојување декларација за заедничка регионална акција за заштита на биодиверзитетот во Балканскиот регион во рамки на принципите за одржлив развој во услови на климатски промени, е целта на конференцијата на министри за животна средина на земјите од регионот што денеска се одржува во Маврово.

повеќе »

Генијалниот хипи-компјутерџија во Скопје

rms.jpgВо организација на Слободен Софтвер Македонија, непрофитна организација која ги промовира вредностите на Слободниот софтвер, во салата „Милениум 2“ во хотелот „Холидеј Ин“, предавање ќе одржи Ричард Метју Стелман на тема „Авторските права наспроти Заедницата во време на компјутерските мрежи“

повеќе »
Scroll To Top