Насловна / Author Archives: ivan (page 38)

Author Archives: ivan

Feed Subscription

Шума од чадори

cadori.jpgКога посетителите на “eXPO 2010” во Шангај ќе го посетат павилјонот на мексико, пред себе нема да видат зграда, туку зелен појас со шума од чадори во различни бои. 130-те чадори во црвена, жолта, виолетова, сина и зелена боја кои изгледаат како летечки змејови ќе бидат направени од еколошка пластика која ќе свети навечер и

повеќе »

Атриум како мозаик од Скупи

karpos.jpgНовиот административен објект на Општина Карпош ќе се изведува според идејното решение на победниците на конкурсот што го распиша Општината. Според авторите од архитектонското студио СКАрС+Архитектри: Јован Ивановски, Горан Мицковски, Владимир Десков, Ана Бораниева, Ристо Аврамовски и Дејан Ивановски, новата општинска зграда треба да се вклопи во постојното соседство и да биде пристапна за граѓаните во секое време.

повеќе »

Скопје 2014

ivan.jpgОва е лоша архитектура!“ Што би значело тоа денеска, а притоа да можеме конкретно да зборуваме за некоја локација во центарот на Скопјe? Дали мислиме на проектантскиот концепт, на конструктивното решение, на термо- динамиката на објектот, бојата на фасадата или пак на урбанистичката целина? Кои се критериумите преку кои ние денеска спориме зошто нешто е лошо или пак зошто нешто е добро?

повеќе »

10 Најголеми Архитектонски Утки

utka.jpgЗградите некогаш се лоши поради аматерската изведба, но почесто се работи за преголемата амбиција на архитектите што знаат да се „заборават“ во своите дизајнерски решенија сакајќи да создадат бесмртно дело. Witold Rybczynski, професор по урбанизам во Пенсилванија (САД), во текстот „Добар обид“ (Nice Try) поставен на сајтот Slate. com,

повеќе »

Природна Хидроизолација која трае вечно

hidroizolacija.jpgДИС- интернационал од Скопје заедно со својот долгогодишен партнер М-ПРОФИЛ од Загреб, организираа презентација на дел од производствената програма на М-ПРОИНТЕКС од Младеновац ( Србија). Анита Андреевска Митровска, маркетинг менаџер на ДИС, во оваа пригода ја претстави својата компанија која нуди едношалтерски систем кој овозможува на едно место да се добијат услуги за проектирање,

повеќе »

Од Хотел-Бордел до Банка

hotel-bordel.jpgИсторијата на поранешниот хотел „Српски Краљ“, кој е еден од доминантните објекти во центарот на Струмица, започнува пред 85 години, кога неговиот основач, војводата Илија Кацарски од село Босилово-Струмичко во 1925 год. го купил местото од Егејката Луна Јакуслова за 70.000 динари, со намера да гради дуќани.

повеќе »

Почна изградбата на локалниот пат Старо Нагоричане

staronagoricane30large.jpgКуманово - Со симболично пуштање на механизацијата на терен денеска почна изградбата на патот Старо Нагоричане – Никуљане на територијата на кумановската општина Старо Нагоричане. Средствата за изградба на патот се обезбедени од Владата на Република Македонија преку Агенцијата за државни патишта.

повеќе »

Времено се стопира изградбата во „Малиот ринг“!?

skopje-2014-4.jpgСкопје - Уставниот суд на денешната седница како незаконска ја укина Одлуката на Советот на Општина Центар донесена на 21 јануари годинава со која беше изменет и дополнет Деталниот урбанистички план за централното градско подрачје на Градот Скопје познат како „Мал ринг“. Со тоа сите активности за изградба на неколку катни гаражи, сообраќајни приоди кон нив, триумфалната порта, скулптури на мостот „Око“, треба да се стопираат додека не се донесе нова одлука за измени на ДУП-от.

повеќе »
Scroll To Top