Насловна / Author Archives: ivan (page 30)

Author Archives: ivan

Feed Subscription

Кинеска „лекција“ по градежништво

china1_1432360i_pocetna.jpgЕдна од комплексот од 11 тринаесеткатници згради во елитната населба Лотосов брег, сместена покрај река во Шангај, се урнала уште пред да биде вселена од станарите. Откако ја изградиле зградата, изведувачите почнале да градат подземен паркинг. За таа цел тие направиле ископ од предната страна на длабочина од 4,6 метри.

повеќе »

Презентирано идејното решение за изградбата на становите од „АРМ мој вистински дом“

arm1-2.jpgСкопје - Пред припадниците на АРМ денеска во присуство на министерот за одбрана Зоран Коњановски беше презентирано идејното решение во прва фаза за изградба на станови од проектот „АРМ мој вистински дом“ од страна на архитектонскиот тим од професори, асистенти и соработници од Универзитетот „Св. Кирил и Методиj“.

повеќе »

Првата ХЕЦ во Хрватска започна со пробна работа

hidrocentrala-leskje.jpgЗагреб - Првата хидроцентрала изградена во Хрватска од осамостојувањето денеска започна со пробно работење. Почетокот на работата го означи хрватската премиерка Јадранка Косор. Хидроцентралата Лешќе е на реката Добра, а ќе се управува далечински од хидроцентралата Гојак која се наоѓа низводно од Лешќе.

повеќе »

Се реконструира регионалниот пат Струмица – Дојран

strumica-dojran.jpgСтрумица – По поставувањето втор асфалтен слој на транзитната делница низ Струмица, односно на дел од булеварот „Климент Охридски“, градежното претпријатие „Пелагонија инженеринг“ продолжува со реконструкција на регионалниот пат Струмица – Дојран.

повеќе »

Отворен новиот трговски центар „Веро“ во Скопје

vero-otvaranje1.jpgСкопје - Грчката групација Веропулос вечерва во Скопје го отвори новиот трговски центар „Веро“ што се наоѓа спроти Народната банка на Република Македонија. Новиот „Веро“, со површина од 40.000 метри квадратни, се вбројува меѓу најголемите трговски центри во државава.

повеќе »

Локалитетот Локви – Горно Коњари споменик на природата

vr-lokalitet-lokvi-golemo-konjari-prilepsko.jpgСкопје - Собранието на Република Македонија го поддржа Предлог-законот за прогласување на локалитетот Локви - Големо Коњари за споменик на природата и го даде на натамошно читање. Со донесувањето на законот ќе се овозможи заштита, зачувување и одржување на живеалиштата, екосистемите и видовите во природна состојба, како и одржување на природно воспоставените еколошки процеси во овој локалитет.

повеќе »

АРХИТЕКТУРАТА Е ФОРМА КОЈА ТРЕБА ДА Е УБАВА

forum138.jpgКако започна се? Најпрвин се појави компјутерски оживеано филмче со име „Скопје 2014”. Беше под заштита на државата, која е ЗА. Веднаш го зеде „под свое” опозицијата, која е ПРОТИВ. Под итно го прифати јавноста, која е ЗА - ПРОТИВ. Преку ноќ стана најдискутираниот филм во Независна Република Македонија и во македонската кинематографија, воопшто. Во сиот хаос и врева, некаде на маргините, а некои велат - од подземјето, се појавија и зборовите архитектура и архитекти. Некои се појавија дури и лично, ама после. А хаосот трае ли, трае...

повеќе »

Една од најголемите странски инвестиции во земјава

investicija.jpgФабриката за откуп, преработка и складирање на тутун Сокомак АД Битола, чија вредност е околу 40 милиони евра, е една од најголемите странски инвестиции во државава последниве години. Нејзината изградба беше предизвик, како од конструкциски, така и од градежен аспект. Генерален изведувач беше словенечката компанија ТРИМО, односно нејзината фирма во Македонија.

повеќе »

Антагонизам помеѓу стаклена елипса и бетонски лист

antagonizam.jpgКако се градат објекти кои стануваат нови репери во својата околина, покажува примерот на објектот „Сан Марко“ во Скопје чиј автор е архитектот Ѓорѓи Мојсов. Зградата се наоѓа во строгиот центар на градот, во непосредна близина на Телеком, Градскиот плоштад и Камениот мост. 

повеќе »
Scroll To Top