Насловна / Author Archives: ivan (page 3)

Author Archives: ivan

Feed Subscription

Улица „Арбат“ еден километар на Русија

ulica-arbat-thumb.jpg

Постојат улици во светот чие име веднаш ве асоцира на градот, на државата, на народот на кој му припаѓаат. Ако го спомнете "Сен Жермен" или "Сен Мишел", тоа е Париз. Ако ја спомнете "Кнез Михајлова", тоа е Белград. А ако спомнете "Арбат" ве асоцира на Москва, знаете дека тоа е Русија. Или како што вели поетот Булат Окуджава: "Ах Арбат, мој Арбат, ти си моја родина... ".

повеќе »

Музеј за 21 век

Зградата на Народниот музеј во Белград е сè, само не обична зграда. Пред повеќе од сто години изградена како банка на местото на познатата белградска кафеана, во Втората светска војна многу оштетена, неколку пати реконструирана, денес е затворена за јавност без постојани уметнички поставки. Во својата историја памети славни денови како голема банка и најзначајна музејска институција на Југославија. 

повеќе »

Круна за кинески архитект

Кинескиот архитект Ванг Шу е лауреат на Прицкеровата награда за архитектура за 2012 година, и тој е прв архитект од Кина кој ја добива оваа престижна награда. Кинескиот архитект Ванг Шу, чии архитектонски форми се осврт кон минатото преку употреба на традиционални и рециклирани материјали, е награден со Прицкерова награда за архитектура за 2012 година.

повеќе »

Голем предизвик кој бара компромиси

Урбанистите и одговорните субјекти за урбанистичкото планирање и уредување на просторот треба да ги усогласат концепциите на град кој произведува, град во кој се домува и живее и град кој е атрактивен за посета. Но сепак, одлуката за какво било сообраќајно решение во градските средини е политичка.

повеќе »

Вистината постои, може да се измислуваат само лаги

vistinata-postoi-thumb.jpg

Сигурно некогаш сте посакале да се вратите во времето и да поправите некои од грешките направени во минатото. Но, тоа едноставно не е возможно. Доколку навистина се задлабочиме во нашите мисли, можеме да ја видиме иднината што треба да се роди како резултат на нашите сегашни активности. 

повеќе »

Последниот градски архитект

posledniot-gradski-arhitekt-thumb.jpg

Минатото лето, речиси незабележително во јавноста замина последниот Градски aрхитект во Велика Британија, господинот Џон Торп. За жал, со неговото заминување од должноста веројатно е завршено едно забележително поглавје во историјата на архитектурата и градоградителството во оваа земја.

повеќе »

Јаболкото повторно на врвот на светот

apple-thumb.jpg

Колку повеќе се чудиме, толку повеќе сфаќаме дека Apple Inc е навистина одлична компанија. Компанија која во услови на најтешката финансиска криза по Втората светска војна, без својот "бог", основач и CEO Стив Џобс, и во исклучително тешка конкуренција порасна за дополнителни 100 милијарди долари за само една година.

повеќе »

Урбана видео проекција на поп-арт и уникатен мебел

popart-unikaten-mebel-thumb.jpg

Во јадрото на најстарата урбана целина во градот, Дебар Маало, на аголот што ги спојува улиците "Ленинова" и "Илинденска", се наоѓа неодамна отвореното архитектонско концепт студио + продавница за мебел и осветлување Smart Living.

повеќе »
Scroll To Top