Насловна / Author Archives: ivan (page 22)

Author Archives: ivan

Feed Subscription

Времето на страна на градежниците

gradeznici.jpgСекој што се занимава со градежништво знае што може да стори невремето при изведбата на еден проект, особено со земјените работи. За успешен проект се бара внимателност и брзина. Затоа од голема корист се современите временски прогнози и интернетот што како медиум ги направи достапни за секого, секаде и секогаш. Информатичката технологија денес станува се поприсутна во животот на едно градилиште.

повеќе »

Универзитетски клинички центар во Штип

univerzitet-goce-delcev_thumb.jpgСкопје - Министерството за транспорт и врски и Универзитетот „Гоце Делчев“ од Штип денеска потпишаа договор за долготраен закуп на градежно земјиште во општина Штип на кое ќе биде изграден нов објект на Медицинскиот факултет.

повеќе »

Објект за денивелација на водата

denivelacija_thumb.jpgРегулациониот објект на истекот на реката Црн Дрим од Охридското Езеро е изграден во текот на 1961 г. и служел да го спречи истекувањето на водата од езерото за време на изградбата на кејските ѕидови од регулираното корито на реката Црн Дрим низ градот Струга. После тоа требало да биде отстранет, а регулацијата на истекот на водата од Охридското Езеро да се направи со постојан регулационен објект, лоциран сса 800 м низводно од истекот, при што Охридското Езеро да биде спуштено за да може да се изедначи со нивото на водата во реката Црн Дрим.

повеќе »

Мостовите на амстердамските Борнео и Споренбург

mostovi_thumb.jpgРечиси без исклучок, архитектурата и урбанизмот претставуваат огледало на менталитетот на народот во определен град или држава. Холанѓаните отсекогаш биле препознатливи по својот слободноумен дух и креативноста која ги довела до идејата за вечното „крадење“ на земја од Северното Море со цел да бидат изградени уникатни градови на северното европско тло.

повеќе »

Градежните работи на Спомен-куќата на Тоше се завршени

tn1_spomen-kuka-za-tose.jpgСкопје - Почитувајќи ги заложбите на македонската музичка икона Тоше Проески, кој со својата креативност и непосредност, низ целиот Балкан и пошироко, ја афирмираше културата на државата и остави траен белег во севкупното културно живеење, Владата на Република Македонија и Министерството за култура инвестираа во изградбата на Спомен-куќа на овој уметник, која ќе биде искрен придонес и благодарност од сите граѓани во негувањето на неговиот лик и дело.

повеќе »

ААМ бара повлекување на законот за легализација на дивоградбите

aam-logo_thumb.jpgСкопје  - Асоцијацијата на архитекти на Македонија (ААМ) преку отворено писмо до Владата и до Собранието на Република Македонија бара да се повлече Предлог законот за  постапување со бесправно изградени градби.

повеќе »
Scroll To Top