Насловна / Author Archives: ivan (page 21)

Author Archives: ivan

Feed Subscription

Парижани против Френк Гери

frenk_geri_thumb.jpg„Налик на лебдечки облак кој надвиснува над Париз“ - вака славниот архитект Френк Гери поетски го опишал своето дело за Фондацијата „Луј Витон“. И објаснува, додека барал инспирација за својот проект, движејќи се низ улиците на Париз, се вратил низ времето, во времето на Марсел Пруст. Во зависност од светлината, градбата непрекинато се менува.

повеќе »

Прва куќа од контејнери во Штип

kuka_od_kontejneri_thumb.jpgКонтејнерите припаѓаат на групата модуларни објекти. Се нарекуваат и станбени, затоа што имаат иста намена како и станбените објекти. Во светот се користат уште од средината на 80-тите, а денес поголемите западни држави дури и субвенционираат доколку се одлучите да направите ваков дом. Причина за тоа е што физичкото уништување (топење) на еден метален карго контејнер чини многу повеќе, и пред сè ја загадува животната средина.

повеќе »

Промовирано 39.издание на книгата „Нојферт архитектонско проектирање“

nojfert_thumb.jpg

Скопје - „Нојферт архитектонско проектирање“ е насловот на 39.издание на книгатаобјавена првпат на македонски јазик, а промовирана денеска на Архитектонскиот факултет воСкопје.

повеќе »

Почнува легализацијата на дивоградбите

rusenje-divogradbi-rasadnik-6.jpg

Скопје - Легализацијата на дивоградбите во земјавапочнува од идниот месец.  Законот за постапување со бесправно изградени објекти е изгласан вчера воСобранието и ќе стапи на сила осмиот ден по објавување во Службен весник, а ќе важи во наредните шест години.

повеќе »

Скопје уште долго ќе талка во лавиринтот на сопственото пронаоѓање

vlatko_korobar_thumb.jpgпроф.д-р Влатко П. Коробар, архитект

„Јавните објекти денес треба да сведочат за рационално трошење на јавните фондови, за свеста за рационално трошењена енергијата, зашто преку нив се отсликува карактерот на едно време и актуелното сфаќање на јавниот интерес“.

повеќе »

Скулптуралната експресивност на натур бетонот

janko_konstantinov_thumb.jpgИН МЕМОРИАМ Јанко Константинов, архитект и ликовен уметник (1926 - 2010).

Јанко Константинов архитектуратаја доживуваше како ликовна и визуелна игра, во која суштината на материјалите и рафинираноста на обработката на архитектонските детали е изразена преку органското проникнување на внатрешните и надворешните простори.

повеќе »

И македонската иднина е во биомасата

biomasa_thumb.jpgКористењето на обновливи извори на енергија е значајно за секоја земја, а Македонија може значаен процент од неопходната енергија да ја добива од биомаса. Светската потрошувачка на енергија е двојно поголема во однос на 1970година и ќе се зголеми тројно до 2030 година. Како последица на тоа, залихите на фосилни горива, нафта и гас се намалуваат,а цената на енергенсите расте. Се бара енергетска ефикасностза да се осигура иднината.

повеќе »

Уметничка реплика на медитеранскиот бор

mediteranski_bor.jpgШпанското архитектонско студио „АРТЕКС Архитектура“ дизајнираше парк во медитеранското место Ла Пинеда, кој покрај својата функционална и естетска функција, има и едукативна улога во однос на еколошката свест.

Со цел да го сврти вниманието на јавноста кон проблемот со крајбрежjето на Медитеранот, шпанското архитектонско студио „АРТЕКС Архитектура“ осмисли мошне необичен проект за уредување на јавниот простор во Ла Пинеда, мало гратче во непосредна близина на Тарагона во Шпанија.

повеќе »

Софтверските „Мускули“ на архитектите

muskuli_thumb.jpgАрхитектите се професионалци од кои се бара познавање на најголем број софтвери. Тие работат во расчекор меѓу инженерството и уметноста, па затоа им се потребни различни софтвери за претставување на архитектонските дела. Архитектите секаде во светот се едни од најпоткованите професионалци со ИТ знаење и умешност. Во Македонија, тие декларираат високо ниво на ИТ умешност поради непречениот пристап до секакви пиратски софтвери во минатото.

повеќе »
Scroll To Top