Насловна / Author Archives: ivan (page 20)

Author Archives: ivan

Feed Subscription

И старата „Југобанка“ продолжува да се гради

nauka_protiv_rusenje_thumb.jpgВо случаи кога веќе изградените објекти не ги задоволуваат асеизмичките критериуми, најчесто се предвидува комплетно рушење на објектот и негова повторна изградба. Затоа во тој момент пред проектантот се појави огромен предизвик, со примена на различни методи и начини за зајакнување на армирано-бетонската конструкција познати од неговото досегашно искуство, но и користејќи ги најновите достигнувања во светски рамки, да го доведе објектот во состојба во која ќе се гарантира неговата идна сеизмичка сигурност, а сепак да се спаси досегашната огромна инвестиција која се мери во милиони евра.

повеќе »

Хортикултурно уредување на крајбрежјето на Дојранското Езеро

dojran_thumb.jpgДојран - Согласно Програмата за подобрување на условите за туризам, а во корелација со Програмата за уредување на градежно земјиште локалната самоуправа во Дојран започна уредување на крајбрежјето на Дојранското Езеро.

повеќе »

Подземна сообраќајница во Скопје

podzemna-soobrakjanica-skopje_thumb.jpgВладата и Градот Скопје заедно ќе инвестираат во подземна сообраќајница за растоварување на сообраќајниот метеж

Скопје - Растоварување на сообраќајниот метеж до 50 отсто во шпицот во централното градско подрачје треба да овозможи новата подземна сообраќајница која треба да се изгради од комплексот банки до булеварот „Партизанска".

повеќе »

Калатрава – архитектот на најубавите концертни сали ќе проектира во Белград

kalatrava_thumb.jpgБелград со ангажманот на Калатрава како автор на новата зграда на Белградската филхармонија, се појавува на картата на избрани метрополи во кои се наоѓаат зданијата на овој великан, препознатливи како важни обележја на градовите ширум светот

повеќе »

Сино-Сингапур Тијанџин еко-град на иднината

singapur_tijangin_thumb.jpgТИЈАНЏИН Првиот кинески елитен еко-град за 350.000 жители ќе никне во најбројната земја на планетата до 2020 година. Тијанџин ќе зазема 30 квадратни километри во областа на селото Квинтоци и околното езеро на север на Кина.

повеќе »

Урбаните фарми регенерација на предградските населби

urbani_farmi_thumb.jpgФАРМА РЕАЛИТИ По повод светската изложба ЕКСПО која треба да се одржи во 2015 година во Милано на тема „Храна за планетата, енергија за животот“, градот распиша конкурс под наслов „Генерација која се развива“. На конкурсот пристигнале 250 трудови од целиот свет, а меѓу нив и проектот Фарма реалити (Farma reality) на авторскиот тим Аpts architect во кој учествува и македонскиот архитект Александар Петров.

повеќе »
Scroll To Top