Насловна / Author Archives: ivan (page 2)

Author Archives: ivan

Feed Subscription

Прва вертикална градина во Македонија?

Младиот, амбициозен и пред сè стручен тим на Биро Проект, размислуваше да направи нешто интересно и ново за наши услови, па така дојде на идеја за изработка на вертикална градина.

повеќе »

Трансформирачко искуство

Дизајнот на мебел се движи во различна насока од дизајнот на облека. Луѓето сакаат нивниот мебел да трае, а уште поважно, малку од нив сакаат да го третираат својот мебел како модно влијание на тренд. Затоа тој не е резултат на промена на вкус, туку одговор на нови потреби на потрошувачите. Иновативноста и развојот на овој дизајн е секогаш присутен, и затоа е тешко да се одредат нејзините можни граници. 

повеќе »

Дрвото како извор на инспирација во дизајнот

Наградата Дух на природата е нова интернационална награда во архитектурата, воведена во Финска во 1999 година. Оваа награда се доделува за високи достигнувања во архитектурата на архитекти, кои во своето проектирање на креативен и прогресивен начин го употребуваат дрвото како градежен материјал. 

повеќе »

Тунел за поврзување на два краја од центарот на градот

Се проценува дека цената на објектот заедно со целата опрема за безбедност ќе изнесува 25-30 милиони евра. Со цел да го реши проблемот со сообраќајниот метеж во центарот на Скопје, Министерството за транспорт и врски започна со тендерска процедура за изработка на "Студија за сообраќајниот систем на градот Скопје", со идеен проект за Подземна сообраќајница од Соборниот храм до зградите на комплексот банки.

повеќе »

Шест едукативни инсталации

sest-instalacii-thumb.jpgГрадскиот парк во Скопје, најпосетената рекреативна зона во градот, неодамна во рамки на својата просторна матрица вдоми шест едукативни скулптури. Станува збор за просторни инсталации поставени во првиот дел на паркот, изведени согласно проектот за партерно уредување и опрема.

повеќе »

Зелените коридори се поактуел ни во заштитата на дивиот свет

zeleni-koridori-thumb.jpg

Според експертите, коридорот може да се протега бројни километри низ шумски предели кои поврзуваат два национални паркови или да биде мал тунел под меѓудржавен автопат. Без ваквите врски животните не можат да стигнат до храната, водата, другите единки од видот или до своето засолниште.

повеќе »

Вистински одговор за земјотреси

vistinski-odgovor-na-zemjotresi-thumb.jpg

На годишно ниво се случуваат повеќе од милион земјотреси, но повеќето од нив се толку мали што не можеме да ги осетиме. Покрај тоа што земјотресите можат да се случат каде било, има одредени локации каде што шансите за јак земјотрес се многу големи. Бројот на жртвите од земјотреси во целиот свет е многу голем, а голем процент од нив се случуваат од срушени градби.

повеќе »
Scroll To Top