Насловна / Author Archives: ivan (page 19)

Author Archives: ivan

Feed Subscription

Прозрачност и впечатлива естетика

prozracnost_thumb.jpg„Куќа С114“ е неодамна реализиран проект на ентериер во југоисточниот дел на Приштина. Се наоѓа во приградска населба и е опкружена со приватни семејни домови. Објектот е составен од неколку целини, кои се распоредени на различни висини (меѓукатови) и го сочинуваат: подрум, кујна, трпезарија, дневна соба, три спални соби и три купатила.

повеќе »

14 дијаманти ја крунисаа архитектурата во 2010

14_dijamanti_thumb.jpgИзборот за најдобри објекти се врши секоја година на архитекти чии проекти се реализирани во тековниот период, а се номинирани и изгласани од страна на посетителите на овој релевантен медиум за архитектура.

повеќе »

Скопје добива луксузни мини-градови

skopje_luksuzni_mini_gradovi_thumb.jpgАктуелна е изградбата на модерни станбени комплекси кои наликуваат на град во град. Освен централното градско подрачје градилишта се отворија и во Ќерамидница, Ново Лисиче, Карпош 3, Аеродром, каде се градат објекти кои исполнуваат високи стандарди во градежништвото и кои на станарите ќе им ги нудат сите удобности.

повеќе »

Дебата „Урбан транспорт во Скопје – предизвици и решенија“

bus-urban-transport-systems-photo.jpg

Скопје - Транспортната политика на Скопје треба целосно да се измени и да оди кон намалување на индивидуалните автомобили кои се повеќе стануваат најпреферирано транспортно средство за граѓаните, рече Искра Стојковска од Здружението на граѓани „Фронт 21/42“ на денешната дебата „Урбан транспорт во Скопје - предизвици и решенија“.

повеќе »

Во Струмица стартуваше реализацијата на мегапроектот за гасификација на општината

strumica_mala.jpg

Струмица   Во Струмица денеска почна реализацијата на капиталниот проект за изградба на виртуелен гасоводен систем, единствен од ваков вид во овој дел од Балканот.

повеќе »

Лисабон – ОД ЗАПУШТЕНА ИНДУСТРИСКА ЗОНА ДО ЛУКСУЗЕН КВАРТ

industriska_zona_thumb.jpgЕКСПО или светскиот меѓународен саем потекнува од средината на 19 век, поттикнат од англиската кралица со цел да ја промовира својата моќ и моќта на индустриската револуција. Како што е познато, светските достигнувања на човештвото се презентираат на овие светски манифестации кои, како и олимписките игри и светските првенства, се организираат на временски интервал од неколку години.

повеќе »

Современа лектира за секој архитект

lektira_thumb.jpgКОЕГЗИСТЕНЦИЈА

 

Според авторите Слободан Велевски и Марија Мано Велевска, публикацијата Разговори+Предавања претставува обединување на различни ставови и специфични делувања, кои меѓусебно не се негираат туку симултано коегзистираат и воспоставуваат кохерентна претстава за новите начини на истражувања во архитектонската пракса.

повеќе »

Едуардо Сото де Мора

eduardo_thumb.jpgПознатиот португалски архитект Едуардо Сото де Мора (58) е овогодишниот добитник на Прицкеровата награда, најпрестижното признание за животно дело во архитектурата.

повеќе »
Scroll To Top