Насловна / Author Archives: ivan (page 18)

Author Archives: ivan

Feed Subscription

Скопје, ем копиле, ем поделено

kopile_thumb.jpgМожеби зборот „копиле“ има премногу еднострано значење во македонскиот јазик, но во случајот на Скопје, тој збор означува хибрид со бурно минато, исполнето со спротивности и одбивања, нешто силно и оригинално, со можност да учи од сопствените контрадикторности или пак, во поопшта смисла, ентитет со мноштво идентитети и неограничена слобода на избор.

повеќе »

Fiera Milano 2011

4_thumb.jpgФотографии од посетата на екипата од Порта 3 и Биро Проект на 50-ти меѓународен саем за мебел кој се одржа од 12-ти до 17-ти април во Fiera Milano, Италија.

повеќе »

Скулптура за Deutsche Bank

doice_bank_thumb.jpgАрхитектите од студиото “Mario Bellini Architects“ со седиште во Милано, дизајнирале необична и мошне габаритна структура која е наменски направена за ентериерот на централното седиште на Deutsche Bank во Франкфурт. Имено, скулптурата успешно воспоставува врска со ентериерот што е со футуристички изглед и со материјалите како што се млечното стакло и челик, како и со транслуцентното осветлување.

повеќе »

Милано најевропскиот град во Италија

milano_thumb.jpgГрад кој лежи под Алпите. Основан од Етрурците во 600 година пред нашата ера, а освоен од Римјаните 222 година од нашата ера, Милано е повеќе од само главен град на Ломбардија. Тој е вториот град по големина по Рим, и претставува еден од водечките светски деловни, културни и економски центри. Неколку светски историски градби се наоѓаат во самиот центар. Милано е град кој целиот пулсира од возбудувања, а продавниците и облакодерите му даваат единствена фасцинација. Неговиот најголем и, според некои, веќе надминат ривал е Париз.

повеќе »

Верувам во Подобра иднина на Факултетот

idnina_na_fakultetot_thumb.jpgГодинава добивме согласност да вработиме уште двајца соработници и еден професор, што веруваме ќе ја „ублажи“ донекаде критичната состојба со недостиг на кадар создадена со заминувањето на голем дел од наставниците во пензија во изминативе три-четири години.

Професорот д-р Тихомир Стојков е актуелен декан на Архитектонскиот факултет во Скопје. Во периодот од 1997 до 2000 година бил претседател на Асоцијацијата на архитекти на Македонија.

повеќе »

Кич, „Буре Барок“ или комплекс со највисоки естетски вредности?

bure_barok_thumb.jpgИДЕЈА-РЕАЛИЗАЦИЈА Мнозинството автори на текстовите сметаа дека иницијативата на македонската Владата за изградба на капитални објекти во центарот на градот е за поздравување, но според нив, нејзината реализација е кампањска, недоволно подготвена, непрофесионална, чудна, необмислена и нетранспарентна.

повеќе »

Сликата како стенографска изведба

stenografska_thumb.jpgТони Орико (1979) е млад американски визуелен уметник, кој креира необични геометриски слики, кои честопати се темелат на правилата на симетријата и златниот пресек. Како изведувач и уметник во изминатиот период работи на серијата насловена Penwald Drawings. Покрај самите цртежи, многу е интересен и начинот на нивното настанување, што овој уметник го прават единствен.

повеќе »
Scroll To Top