Насловна / Author Archives: ivan (page 14)

Author Archives: ivan

Feed Subscription

Скопје-катастрофа-обнова-искуство

skopje-katastrofa-thumb.jpg„Цело време се прашував, кој ќе го подига разрушениот град, во услови кога јас бев упатен да контактирам со максимум пет архитекти, а вие во градов сте имале 200 дипломирани инженери архитекти“, изјави познатиот Кензо Танге во Скопје. Но за жал, јас би додал, центрите на моќта беа тие што тогаш ни ги вреднуваа и верификуваа дипломите и знаењата!

повеќе »

„Вечер на архитектурата“ во Охрид

Асоцијацијата на архитекти на Македонија ги поканува своите членови на настанот "Вечер на архитектурата" кој ке се одржи на 28 Јули (четврток) со почеток во 20 часот во Домот на културата во Охрид. На него на тема „Идеални слики / партикуларни реалности“ предавање ...

повеќе »

Тасманскиот Сафир најдобар хотел за 2011

tasmanski-safir-thumb.jpgНајновиот супер-луксузен туристички ресорт во Австралија претставува материјализација на есенцијата на недопрената природна околина. Хотелскиот комплекс, едноставно наречен Saffire, е лоциран на Coles Bay, во областа Тасманија во Австралија. Идејните творци, проектанти и изведувачи се архитектите од австралиската компанија Circa Architecture.

повеќе »

Браните и акумулациите под предизвиците од промените

icold-thumb.jpgКако активен и важен член на семејството ICOLD, Швајцарија одржува долга традиција во изградба на брани. Постојат 48 брани повисоки од 60 метри, од кои 25 брани се повисоки од 100 метри, вклучувајќи ја и 285 метри високата Гранд Дикенс брана, што е највисока бетонска гравитациона брана во светот. Поради напредниот концепт на проектирање, изградба и експлоатација, браните во Швајцарија имаат успешен рекорд во поглед на сигурноста, иако повеќето од нив се изградени и се во употреба повеќе од 50 години.

повеќе »

Имаме тим способен да одговори и на најголемите предизвици

predizvici_thumb.jpgУспехот, во однос на останатите, го темелиме врз основа на своите три основни принципи, кои цело време при работата ги држиме како константа, а тоа се: стручност, одговорност и исполнителност, што генерално кажано ретко кој може, односно сака да ги почитува. Ако до лани имавме разбирање и толеранција за некои пропусти и недефинираности при работата на Комората, заради нејзиното основање, сега веќе нема оправдување за тоа. Мој личен предизвик и понатаму останува изградбата на првата „базно-изолирана“ зграда кај нас во Македонија, но и проектирање на мост во Скопје на атрактивна локација со „светски“ изглед во конструктивна смисла.

повеќе »

Актерите ќе учат околу црковни објекти

crkovni-objekti_thumb.jpgВо околината на црквата „Пресвета Богородица“ ќе се гради објект на Академијата за драмски уметности. Ова е најзначајната новина што е внесена во деталниот урбанистички план за локалитетот, чии измени и дополнувања беа усвоени од Советот на општина Центар. Со измените, една голема градежна парцела се дели на две, при што половината сега е наменета за Академија на драмски уметности, а втората половина останува со истата намена - објект за државна и локална управа.

повеќе »

Mакедонско решение за европски стандарди

saga-b_thumb.jpgПроектирање по европски прописи на армирани бетонски згради според еврокодот EC2/EC8 и брза анализа на конструкциите ќе овозможи софтверското решение IZIIS SAGA-B на Институт за земјотресно инженерство и инженерска сеизмологија (ИЗИИС), кое беше промовирано во Институтот. Софтверот, според директорот на ИЗИИС Михаил Гаревски, е на ниво на водечките светски софтвери, а неговата изработка е особено важна за науката и за градежништвото во Македонија. „

повеќе »
Scroll To Top