Насловна / Author Archives: ivan (page 13)

Author Archives: ivan

Feed Subscription

Еден или три музеи на Скопското Кале?

skopsko_kale_thumb.jpgАрхитектонскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ од Скопје, во пролетта 2008 година одлучи да реализира продлабочена настава од областа на градителското наследство на тема „Археолошки музеј Горен град - Кале, Скопје“. Во текот на два семестри, во овој проект зедоа учество четири професори, два асистенти и други соработници. Тие работеа со 24 студенти, и изработија студија за значењето и вредностите на Калето од различни аспекти, и предложија нови соодветни локации за подигање на тематски археолошки музеј.

повеќе »

Архитектура по мерка на човекот, а не статистички податок

arhitektura-po-merka-na-covekot-thumb.jpgЈавната презентација и професионална рецензија на планираните активности и постигања, максимално ќе го доближат нашиот продукт до пошироката јавност, со перманетно претставување и вреднување, во постапка која ќе го има како крајна цел оформувањето на урбани агломерации по мерка на човекот и просторот, со се она што е непишана норма за реализација на архитектонски дела на нивното вистинско место со почитување на законитостите на времето“.

повеќе »

Грандиозност на Сава

sava_belgrad_most_thumb.jpgМостот на Сава представува најзначаен елемент на внатрешниот магистрален полупрстен (УМП) од проектот за изградба на полукружната градска сообраќајница, која има за цел намалување на сообраќајниот метеж и дислокација на сообраќајот од центарот на градот. Останува да се види дали грандиозниот мост ке ја оправда својата цена, која според различни процени се движи од 120 милиони евра дури до 500 милиони евра, и која веке долго време ја подвојува јавноста во Белград.

повеќе »

Едни градат- други рушат

edni-gradat-drugi-rusat-thumb.jpgВо разни фази на градбата (електрика, машинство, водовод и канализација и други) мајсторите буквално со денови се препуштени сами на себе и ги извршуваат своите работни задачи онака како што сметаат дека е најлесно и најбрзо. Притоа, многу често се случува да направат огромни оштетувања во носечката армирано-бетонска конструкција, која може да има несогледиви последици, па дури и од безбедносен карактер.

повеќе »

Спомен-куќата на Тоше победува и објекти од милиони евра

kukja_tose_proeski.jpgСпомен-куќата на Тоше Проески влезе меѓу најдобрите архитектонски дела од 65 земји кои ќе бидат презентирани на Светскиот архитектонски фестивал (WAF) во ноември во Барселона, Шпанија. Во рамките на фестивалот годинава за првпат се одржува и манифестацијата Open Bilding, People’s Choice Award 2011, каде што по електронски пат може да се гласа за објектите што ќе бидат изложени на фестивалот.

повеќе »

Климатските промени сериозна закана за македонското земјоделство

klimatski_promeni.jpgСкопје - Рационално искористување на водните ресурси, мордернизација на иригациските системи, навремено предвидување на временските услови, обука на земјоделците за применување најсоодветни производни техники и добивање брзи, точни информации за успешен пласман, се клучните мерки што треба да ги спроведе македонскиот аграр со цел ефикасно надминување на последиците од климатските промени.

повеќе »

Русија ќе гради хотел во вселената

space-hotel-thumb.jpgЛондон - Русија планира да изгради хотел во вселената со капацитет за седум посетители, кои би биле сместени во четири кабини со големи прозори од каде ќе се гледа Земјата. До хотелот ќе се стигнува за два дена со ракетите Сојуз. Pатувањето ќе чини 500.000 фунти, додека за пет дена престој во хотелот ќе бидат потребни уште 100.000 фунти.

повеќе »

Градежниците чекаат повеќе договори

zavod_za_statistika.jpg

Скопје - Економска состојба во градежните фирми во вториот квартал во однос на првиот квартал годинава, како и во однос на вториот квартал лани е поповолна, оценуваат раководителите на деловните субјекти во градежништвото.

повеќе »
Scroll To Top