Насловна / Author Archives: ivan (page 12)

Author Archives: ivan

Feed Subscription

Нови брани и хидроелектрани во Македонија

hidrocentrali-vo-makedonija-thumb.jpgЗначително зголемување на производството на енергија и на акумулациите на вода. Средногодишното производство на електрична енергија од новите хидроелектрани би било 659,9 GWh или 330,1 kWh, што заедно со производството од постојните хидроелектрани би било 1860,2 GWh или 930,1 kWh по жител во Македонија.

повеќе »

„Александар Велики“ со нов лик

aerodrom-aleksandar-veliki-thumb.jpgСо додавање на нова терминална зграда од 40 илјади квадратни метри со шест патнички пристапни мостови, „ТАВ Аеродроми“ го зголеми капацитетот на 4 милиони патници, ја прошири пистата, како и карго делот и паркинг просторот. Изграден е карго хангар со капацитет од 40.000 тони годишно, нова противпожарна станица, службена зграда од 5.000 квадратни метри, паркинг за 1.300 возила, 23 места за чекирање, а постојната писта е проширена за 500 метри.

повеќе »

Четиво за на плажа

cetivo_za_na_plaza-thumb.jpgПравило е на одмор да ја понесете книгата што сте сакале, но не сте стигнале да ја прочитате веќе подолго време. За волја на вистината, еден дел од нас ќе ги вратат книгите непрочитани со милион други изговори, додека другите пак ќе демонстрираат поголема сериозност и карактер. Лично, на одмор тргнувам со неколку книги, но секогаш и со добро ИТ списание.

повеќе »

Истанбул совршена ускладеност на културите

istanbul_kultura_thumb.jpgКога се движиш низ Истанбул, прво поминуваш низ нови убави населби, па потоа влегуваш во некакво за'рѓано предградие со фабрики и магацини, во некакви улици со чудни и непознати мириси, со трошливи куќи и дуќани изградени уште од „времето на султаните“, за одеднаш да влезеш во широки булевари со згради како во секој модерен европски град.

повеќе »

Повисоки трошоците во градежништвото за нови објекти за индивидуално домување

zavod-za-statistika.jpgСкопје - Трошоците во градежништвото за нови објекти за индивидуално домување во вториот квартал годинава во споредба со истиот квартал лани се повисоки за еден процент, за материјали за 0,3 проценти, а за вработените за 2,5 проценти.

повеќе »

Изградба на автопатната делница Демир Капија – Смоквица на Коридорот 10

demir-kapija-smokvica.jpgПочна постапката за избор на изведувач на градежните работи за изградба на автопатната делница Демир Капија – Смоквица на Коридорот 10 Скопје - Владата на Република Македонија соопшти дека денеска започна отворената постапка за избор на изведувач на градежните работи за изградба на автопатната делница Демир Капија – Смоквица на Коридорот 10.

повеќе »

WikiHouse – Оpen Hardware архитектура

wikihouse-thumb.jpg„WikiHouse e Open Community Construction Set. Целта е да му се овозможи на секого, без разлика на неговите формални вештини, слободно да презема од интернет и да гради структури, кои може да си ги дозволи и кои се приспособени на неговите потреби.“ Прво правило на технологијата е: сè е можно. Сходно на тоа, кога ќе слушнете нешто тотално откачено за технологијата, првиот совет е: не велете нема шанси.

повеќе »

Oбнова на дел од куќите во штипско Ново Село

novo_selo_stip-thumb.jpgВо штипско Ново Село во тек се активности за обнова на некои приватни куќи. Таков е примерот со куќата на Мијалкови, која се смета за автентично македoнско градежно ремек-дело, но со децении беше запуштено. Шанси се бараат и во европски проекти со посредништво на француски експерти. Познато е дека архитектурата на куќите во штипско Ново Село е во духот на балканската градска архитектура од времето на XVIII и почетокот на XIX век. Поинаку кажано, станува збор за автентична македонска архитектура.

повеќе »
Scroll To Top