Насловна / Author Archives: ivan (page 10)

Author Archives: ivan

Feed Subscription

Парк “Република Македонија” во Анкара

park-makedonija-ankara-thumb.jpgСе работи за ликовна интервенција со десет широки панорами од македонски градови, мозаично дополнети со теми од македонска архитектура и уметност, природни предели, маркантни орнаменти и реквизити од македонски обичаи.

повеќе »

Предавање на познатиот архитект Марио Бота

mario-bota-thumb.jpgВо презентацијата на своите грандиозни дела пред присутните во „Холидеј Ин“ во Скопје, Бота покажа дека неговите остварувања имаат силно чувство на геометрија, што често се базира на едноставни форми кои создаваат уникатна просторност.

повеќе »

Шарената џамија во Тетово

sarena-dzamija-tetovo-thumb.jpgШарената џамија, како недвижно наследство заштитено со закон уште пред 60 години, е културно- уметничко сведоштво со висок степен на изворна зачуваност и карактеристични архитектонско уметнички елементи, кои го оправдуваат статусот на културно наследство од исклучително значење. Нејзината монументалност и значење, пред сè, се препознаваат во специфичната надворешна и внатрешна декорација.

повеќе »

како до подобар закон за Градење?

fakom-ad-thumb.jpgСегашниот Закон за градење претежно се занимава со регулирање на формалните права и надлежности, пред сè на органите на јавната администрација. Значи, во повеќе од две третини од законот, тој се занимава со правата и надлежностите на инспекцијата, министерството и глобите!

повеќе »

Светскиот архитект Марио Бота оддржа предавање пред македонските студенти и архитекти

mario-bota-thumb.jpgСветски познатиот архитект Марио Бота, денес во Скопје и Тетово оддржа предавање за архитектурата и неговите архитектонски дела. Швајцарската амбасада во Македонија во соработка со Архитектонскиот факултет при универзитетот „Св. Кирил и Методиј” од Скопје и Државниот универзитет од Тетово, го организираа гостувањето на светското име во архитектурата кој зад себе има оставено многу восхитувачки дела.

повеќе »

Имели – полупаразитски растенија

imela-thumb.jpgИмелите се полупаразитски растенија бидејќи од растението домаќин ги користат неорганските материи, а со помош на зелените ливчиња и сончевата светлина сами произведуваат органска материја потребна за нивниот раст и развиток.

повеќе »

Бело софистицирано и елегантно

potkrovje-bel-enterier-thumb.jpgВо теоријата на ентериерите прецизно е појаснет феноменот на поткровјата, зошто луѓето толку сакаат да живеат во таков простор, зошто најубавите спални соби се секогаш во поткровјата ... Привлечноста на овие простори за домување се крие во присуството на повеќе ѕидни и тавански површини отколку во стандардните станови. Ѕидовите значат закрила, сигурност. Покрив кој можеме да го допреме со едната рака секогаш го затоплува додатно ентериерот.

повеќе »
Scroll To Top