Насловна / Author Archives: ivan

Author Archives: ivan

Feed Subscription

Планирање на рушењето

Планирање на рушењето

Овој тренд кој е во подем индицира дека архитектите планираат и проектираат подготвителни работи на рушење во половина од своите проекти. ПОТРЕБИ НА КЛИЕНТОТ Рушењето на зградите е процес во кој се вклучува уривање на делови или пак цели конструкции, ...

повеќе »

Трансформација со нови идентификатори

urbanizam-regeneriranje-vo-postindustriski-thumb.jpg

Концептот за развој на Цирих-Запад е спроведуван постепено со голема почит кон историјата во атрактивна и самодоволна област. Постепено го живее и го гради својот идентитет преку колаж од индивидуално обележани простори, улици и коридори кои се испреплетуваат, уметност и култура која во заднина како сенка ги има остатоците од индустриската зона, фабриките и железничките пруги.

повеќе »

Строгите стандарди за заштита на животната средина не се притисок

standardi-za-zastita-na-zivotna-sredina-thumb.jpgНорвешка не е членка на ЕУ, ниту претендира на членство, а сепак има извонредно високи стандарди во делот на заштитата на животната средина. Не затоа што некој тоа го бара од неа, и не затоа што мора, туку заради општото добро.

повеќе »

Колку чини свеста на архитектот?

svesta-na-arhitektot-thumb.jpg

И во овој број на "Порта3", продолжуваме на темата поттикната од последната Годишна награда за најдобро реализирано архитектонско дело во Република Македонија во 2011 година за Спомен куќата на Тоше Проески на архитектите од проектантското биро "Синдикат студио", како и невообичаената реакција во пошироката јавност искажана преку написот "Евтина архитектура" на Билјана Ангеловска објавен во "Утрински Весник" (27.12.2011:6). 

повеќе »

Врвни автори со различен пристап во архитектурата

denovi-na-oris-vrvni-avtori-thumb.jpg"Денови на Орис" во Белград беа можност за посетителите, во најголем број студенти, да се запознаат со архитектурата на српскиот архитект Срѓан Јовановиќ Вајс, кој веќе петнаест години живее во Соединетите Американски Држави, на архитектонското биро "2 Архитекта" од Загреб, на шпанскиот архитект Алберто Кампо Баеза и на архитектот кој дојде од Австрија, Борис Подрека. Четворицата предавачи имаат поинакви, но и автентични погледи кон архитектурата, а она што ги поврзува е неспорниот квалитет во приодот кон секој архитектонски проблем со кој се соочуваат во текот на својата работа.

повеќе »

Зоолошка градина по мерка на животните

zooloska-gradina-po-merka-na-zivotnite-thumb.jpgПроектирањето и изготвувањето на техничката документација за Зоолошката градина во Битола, е според стандардите и препораките на European Association of Zoo and Aquaria (EAZA), најрелевантната европска институција за заштита на животните. Минатата година, во рамките на Акцискиот план за развој на Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион, а на иницијатива на општина Битола, беше предвиден проект за изработка на техничка документација за Зоолошката градина во Битола.

повеќе »

Скопје има место за уште жители

Според објаснувањето од градската управа, градот може да расте без да се шири, преку пополнувањето на празните девастирани простори (не-места) кои егзистираат во градот и тоа во прилично голем процент, со обнова и реконструкција на субурбаните и субстандардните простори, како и со пренаменување на застарените и високозагадувачки индустриски комплекси.

повеќе »
Scroll To Top