Насловна / Author Archives: Ивона Митева (page 7)

Author Archives: Ивона Митева

Feed Subscription

Сантјаго Калатрава добитник на European Prize for Architecture за 2015

Сантјаго Калатрава добитник на European Prize for Architecture за 2015

Здружението Athenaeum од Чикаго и организацијата European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies го прогласија големиот шпански архитект Сантјаго Калатрава за официјален добитник на наградата European Prize for Architecture за 2015. Претседателот на Chicago Athenaeum, Christian Narkiewicz-Laine изјавил ...

повеќе »

До 2020 година Земјата ќе снабдува дури 26% енергија од обновливи извори

До 2020 година Земјата ќе снабдува дури 26% енергија од обновливи извори

Обновливите извори на енергија претставуваат се почеста појава на глобално ниво како резултат на технолошкиот развој и притисокот за добивање енергија од чисти извори. Најновиот проект план е до крајот на 2020 година планетата Земја да снабдува дури 26 проценти ...

повеќе »

Енергетски ефикасна фасада на објект во Истанбул

Енергетски ефикасна фасада на објект во Истанбул

Турското архитектонско биро AVCI Architects беше задолжено да ја редизајнира структурата на административен објект во Истанбул фокусирајќи се на фасадното обликување. Самата фасада е изработена од различни материјали, кои ќе придонесат за повисоките стандарди на самиот објект и ќе го ...

повеќе »

Мултифункционалност во современ апартман во Париз

Мултифункционалност во современ апартман во Париз

Со цел да се максимизира просторот и да се искористи секој слободен простор, дизајнерското студио Sabo Project го реновира овој апартман во Париз на млад моден дизајнер. Како додадок на целиот мултифункционален простор се додадени полици и плакари кои истовремено ...

повеќе »

Изработен е најголемиот зелен ѕид во светот

Изработен е најголемиот зелен ѕид во светот

Во Калифорнија беше инсталиран најголемиот зелен ѕид во светот, кој се состои од преку 12.500 различни растенија кои го покриваат лобито во канцелариите на Neustar и LinkedIn. Ѕидот е дизајниран како самоодржлива структура која може да задржи вода, односно има ...

повеќе »

Стара фабрика трансформирана во современ музеј

Стара фабрика трансформирана во современ музеј

Архитектонското студио Archstudio трансформираше стара фабрика за лекови во музеј за современа уметност. Фабриката, што претходно била во состојба на распаѓање, е со локација во Zi Bo во Кина, а новиот дизајн се заснова на концептот на структура која е ...

повеќе »

Минималистички дизајни на мебел

Минималистички дизајни на мебел

Јапонското студио Nendo создаде колекција мебел која наликува како да е нацртана по површините на ѕидот и истата е изложена во Токио. Дизајнирајќи наспроти сите правила за креирање на мебел, Nendo создадоа мебел кој може да се смести само во ...

повеќе »

Црно-бела доминација за хармоничен и удобен дом

Црно-бела доминација за хармоничен и удобен дом

Овој модерен апартман во Москва се базира на акцентирање на црно-белите елементи во мебелот создавајќи хармоничен и удобен дом. Целиот внатрешен простор е надополнет со кремаста софа и дрвени елементи кај скалишниот простор како контраст на едноличноста од бои. Апартманот ...

повеќе »

Отворено архитектонското биенале во Чикаго

Отворено архитектонското биенале во Чикаго

Во текот на мината недела, официјално започна архитектонското биенале во Чикаго, коешто ќе биде отворено за посетители во текот на наредните неколку месеци. Кураторите на биеналето Joseph Grima и Sarah Herda ги разгледаа проектите и дизајните на повеќе од 500 ...

повеќе »
Scroll To Top