Насловна / Author Archives: Ивона Митева (page 6)

Author Archives: Ивона Митева

Feed Subscription

Откриен мозаик стар 2.200 години во Турција

Откриен мозаик стар 2.200 години во Турција

Во античкиот град Zeugma, кој денес е лоциран на територија на северниот дел од Турција, се пронајдени остатоци од мозаик кој датира од втори век пред нашата ера. Градот Zeugma претставувал еден од најглавните центри на источно римско царство, а ...

повеќе »

„Бесконечна градина“ како јавна скулптура

„Бесконечна градина“ како јавна скулптура

Полскиот дизајнер Адам Калиновски ја дизајнираше склуптурата „Бесконечна градина“ како дел од програмата за визуелни уметности „Europian Capital of Culture“ во Вроцлав, Полска. Инсталацијата преставува пример за зелена склуптура која е изработена од комбинација на челик и дрво и на ...

повеќе »

Стара електрична централа претворена во Центар за современа уметност

Стара електрична централа претворена во Центар за современа уметност

Фондацијата V-A-C донесе одлука да ја преуреди површината од два хектари во Москва на која се наоѓа стара електрична централа во Центар за современа уметност и култура. Станицата наречена GES2 за првпат е изградена во 1900 година, со тогашна намена ...

повеќе »

Френк Гери ја дизајнираше својата прва јахта

Френк Гери ја дизајнираше својата прва јахта

Познатиот архитект Френк Гери ја дизајнираше својата прва јахта наречена „Foggy“, со помош на архитектот German Frers. Целата јахта е изработена од дрво и ќе се користи за сопствена употреба. Френк Гери својот првичен дизајн го дефинирал уште во 2008 ...

повеќе »

Ќе се гради нов ексклузивен ресорт во Дубаи

Ќе се гради нов ексклузивен ресорт во Дубаи

На површина од вкупно 13.000 метри квадратни, архитектонското биро ZAS Group во соработка со Kieferle & Parner изработија проект за нов ексклузивен ресорт во Дубаи кој содржи две кули од 47 ката. Во одмаралиштето се сместени вкупно 450 хотелски соби, ...

повеќе »

Модерен ентериер на апартман од 40 м2

Модерен ентериер на апартман од 40 м2

Едноставниот дизајн и употребата на неутрални бои во малиот простор од само 40 метри квадратни, претставува современо енетериерно решение од дизајнерското студио Curly Studio со локација во Москва. Наместо класичната поделба на просториите со ѕидови, дизајнерите во овој случај се ...

повеќе »

Колку е висока еколошката свест во Македонија?

Колку е висока еколошката свест во Македонија?

Во последните неколку години, екологијата како наука започнува се повеќе да се развива како резултат на големиот број нарушувања предизвикани од човекот врз планетата Земја. Брзиот начин на живот и развојот на технологијата предизвикаа човекот се понесовесно да се однесува ...

повеќе »

Најдобрите места за посета од областа на културата

Најдобрите места за посета од областа на културата

На церемонија што се одржа во Лондон минатата недела, музејот за Модерна уметност во Њујорк (MOMA) беше прогласен за добитник на наградата Leading Culture Destination 2015, како водечка дестинација за посета од областа на културата. Наградата е доделена поради успехот ...

повеќе »

Софистициран дуплекс во комбинација од бели и земјени тонови

Софистициран дуплекс во комбинација од бели и земјени тонови

Модерниот и софистициран ентериер на апартман со локација во Полска е дело на дизајнерското студио Kuten Studio и се фокусира на употреба на комбинација од бели и земјени тонови и нијанси. Просторот е решен како дуплекс апартман при што на ...

повеќе »
Scroll To Top