Насловна / Author Archives: Ивона Митева (page 42)

Author Archives: Ивона Митева

Feed Subscription

Виена ја планира највисоката дрвена висококатница во светот

Виена ја планира највисоката дрвена висококатница во светот

Архитектонското студио Rudiger Lainer and Partner има план да ја конструира највисоката дрвена висококатница во светот со локација во Виена. Се планира да биде висока 84 метри, изработена од дрвен материјал наместо бетонска конструкција, бидејќи таа предизвикува високо ниво на ...

повеќе »

Колористична и модерна архитектура во Истанбул

Колористична и модерна архитектура во Истанбул

Архитектот Yener Torun со својот објектив ја документира алтернативната страна на историскиот град Истанбул во Турција. Тој преку своите фотографии прикажува модерна архитектура, објекти со смели форми, живописни нијанси и „ткаени“ фасади во современ дизајн. На овој начин се обидува ...

повеќе »

Уникатен дизајн на општинските канцеларии на градот Ротердам

Уникатен дизајн на општинските канцеларии на градот Ротердам

Дел од комплексот на архитектонското студио ОМА – De Rotterdam, во Ротердам, сега е дом за општинските канцеларии на градот. Дизајнерските фирми Group A, Studio Makkink & Bey и Roukens+Van Gils биле задолжени за организација на ентериерот што се наоѓа ...

повеќе »

Седум згради во општина Центар ќе добијат нови фасади

Седум згради во општина Центар ќе добијат нови фасади

Оваа година локалната самоуправа ќе инвестира во реконструкција на фасадите на седум станбени згради во централното градско подрачје. На наредната седница на Советот на Општината ќе се одлучува за четири од предвидените седум објекти. Ова им го соопштил на граѓаните ...

повеќе »

Униформираност и светлина – идеја за создавање на просторот

Униформираност и светлина – идеја за создавање на просторот

Канадското студио Thomas Balaban Architect креира куќа која изобилува со богата просторна комплексност, скриена зад фасадата што е карактеристична за работната класа. Главниот предизвик во проектирањето на овие 300 м2, лоцирани во Монтреал, Канада, е внесувањето на природна дневна светлина ...

повеќе »

MVRDV доби дозвола за рeконструкција на блокот Montparnasse

MVRDV доби дозвола за рeконструкција на блокот Montparnasse

Архитектонското студио MVRDV доби дозвола од градот Париз за реконструкција на блокот Montparnasse кој е изграден во 1970 година. Првичниот план е проектиран од францускиот архитект Pierre Dufau и претставува еден од најобемните урбани планови имплементирани во Париз во тој ...

повеќе »

Современа архитектура во рурална средина

Современа архитектура во рурална средина

Вкоренета во пејзажот на шкотскиот остров Skye, се наоѓа приватна вила на петчлено семејство проектирана од архитектонското студио Dualchas Architecs. Изборот на локацијата претставува инспирација на архитектoт за целокупната композиција на објектот, кој се одликува со јасни и едноставни волумени ...

повеќе »
Scroll To Top