Насловна / Author Archives: Ивона Митева (page 40)

Author Archives: Ивона Митева

Feed Subscription

Подводните градови реалност до 2030 година

Подводните градови реалност до 2030 година

Подводни градови со дизајн во форма на спирала, која се превиткува кон длабочините на океанот, може да биде реалност до 2030 година според јапонската градежна компанија JAMSTEC во соработка со Универзитетот во Токио. Концептот на океанските спирали оди до 2,5 ...

повеќе »

Креативен спој на неутралните бои и графичката уметност во современ ентериер

Креативен спој на неутралните бои и графичката уметност во современ ентериер

Модерниот ентериер на апартманот што се наоѓа во Стокхолм е проектиран од страна на дизајнерот за внатрешно уредување Duc Jimmi од дизајнерското студио Talenti Design. Специфично за овој ентериер е тоа што ги содржи аспектите на скандинавскиот дизајн, а тоа ...

повеќе »

Нови објекти во Скопје со футуристички дизајн

Нови објекти во Скопје со футуристички дизајн

Покрај „барокните“ фасади на објектите планирани со проектот „Скопје 2014“, во нашиот град ќе никнат и други објекти со малку поинаков „футуристички“ дизајн, Драмски театар Скопје Новата зграда на Драмскиот театар ќе има стаклена фасада со современ изглед. Објектот ќе ...

повеќе »

Визија за Париз 2050 како зелен град

Визија за Париз 2050 како зелен град

Француската фирма Vincent Callebaut Architectures предложи идејно решение кое содржи вкупно осум мултифункционални објекти на повеќе локации низ Париз. Намената на овие проекти е да се создадат самоодржливи објекти преку кои се очекува дека ќе се решат голем дел од ...

повеќе »

Апстракција на архитектонската реалност

Апстракција на архитектонската реалност

Фотографот Serge Najjar ја документира архитектурата околу себе, доведувајќи ја до ниво на апстракција, со цел да постигне визуелно задоволство. „Апстракната реалност“ што ја прикажува, ја постигнува со геометриски пристап кон објектите, симплифицијаќи ги истите или дел од нив како ...

повеќе »

Прицкеровата награда за 2015 година постхумно доделена на Ото Фрај

Прицкеровата награда за 2015 година постхумно доделена на Ото Фрај

Германскиот архитект Ото Фрај е добитник на најпрестижната награда во областа на архитектурата, Прицкеровата награда за 2015 година. Ото Фрај почина на 9 март оваа година на 89 годишна возраст. Наградата му е доделена постхумно поради своите визионерски идеи, вербата во слободното ...

повеќе »

Движење и игра во просторот

Движење и игра во просторот

Тајландското дизајнерско студио Onion е креатор на приватна викенд-куќа сместена на плажата Cha-am во Тајланд. Главното барање на клиентот е да имаат куќа во која искуството ќе се базира на движење и игра во просторот. Предводени од таа идеја, дека ...

повеќе »

Најдолгата клупа во светот

Најдолгата клупа во светот

Најдолгата клупа во светот се наоѓа во Littlehampton, Британија. Клупата е поставена во пешачката зона на градот и на неа може да седат околу 300 луѓе истовремено. Дизајнери на оваа клупа се Studio Weave. Структурата на клупата се распространува по шеталиштето ...

повеќе »

Норман Фостер ќе гради нов стадион во Катар за ФИФА 2022

Норман Фостер ќе гради нов стадион во Катар за ФИФА 2022

Архитектонското студио Foster+Partners победи на конкурсот за најдобар проект за стадионот Lusail во Катар. Стадионот треба да се изгради специјално за фудбалското првенство кое ќе се одржи во Катар во 2022 година. Проектот е инвестиција од Qatari Diar и се ...

повеќе »
Scroll To Top