Насловна / Author Archives: Ивона Митева (page 39)

Author Archives: Ивона Митева

Feed Subscription

Мултифункционалност во просторот преку негова трансформација

Мултифункционалност во просторот преку негова трансформација

Студиото за дизајн на ентериери BosaSPACE ја истражува идејата за трансформативни домови, која се постигнува преку паметните решенија на мебелот и нивниот распоред во просторот. Мебелот може да се трансформира во неколку видови според потребите на сопствениците и да се ...

повеќе »

Потсетник за убавините на градот Скопје

Потсетник за убавините на градот Скопје

Во последно време главен предмет на дискусија помеѓу жителите на Скопје е дека нашиот град полека прераснува во „Дизниленд“, како што многумина го нарекуваат. Насекаде гледаме „барокни“ фасади, пренатрупаност од статуи и скулптури, зеленилото е сведено на минимум, а секој ...

повеќе »

Ќе се гради нов мост на Темза во Лондон

Ќе се гради нов мост на Темза во Лондон

На конкурсот што беше распишан во месец декември минатата година, пристигнаа вкупно 74 проекти за идниот мост на реката Темза во Лондон. Новиот мост треба да претставува транспортен линк помеѓу Vauxhall и Chelsea. Голем дел од решенијата предлагаат спирални рампи ...

повеќе »

Интеграција на зеленило во работниот простор

Интеграција на зеленило во работниот простор

Украинското архитектонско студио TSEH Architectural Group доби за задача да даде нов живот и функција на канцелариските простории во Киев и истовремено да го задржи индустрискиот стил. Концептот на реконструкција на овие канцеларии е да се навлезе длабоко во строгите ...

повеќе »

Дигитална арабеска која се менува според движењето на посетителите

Дигитална арабеска која се менува според движењето на посетителите

Францускиот дигитален артист Miguel Chevalier, кој е познат насекаде во светот по својата виртуелна уметност, инспириран од мароканската култура создаде „дигитална арабеска“. Оваа интерактивна инсталација беше прикажана во четири француски институти во Мароко. Целокупната инсталација се базира на креирање „тепих ...

повеќе »

Современа реконфигурација на куќа од 18 век

Современа реконфигурација на куќа од 18 век

Архитектонското студио Ailtireacht со седиште во Даблин, изврши реконфигурација на стара куќа од 18 век со додавање на уште еден кат и дополнително проширување кон нејзиниот двор. Во нејзините претходни реновирања, оваа куќа била поделена на 11 станови и исто ...

повеќе »

Уникатен дизајн на ламба изработена од мраз

Уникатен дизајн на ламба изработена од мраз

Шведските дизајнери Siri Bahlenberg и Sofia Bergfeldt дизајнираа ламба која е изработена од мраз. При употребата на ламбата мразот полека се топи, а потоа таа може да се замрзне и повторно да се користи. Под ламбата е поставена модла каде ...

повеќе »

Кореја гради нискобуџетни куќи за загрозените семејства

Кореја гради нискобуџетни куќи за загрозените семејства

Архитектонското студио JYA-rchitects, со локација во Сеул, користејќи евтини материјали обезбедува ефективни архитектонски решенија, кои на пазарот ги нуди по најниска цена. Локацијата на овие нискобуџетни куќи се наоѓа во јужните делови на Кореја. Преку овој проект архитектите гледаат можност да ...

повеќе »

Облакодерите во Дубаи од поинаква перспектива

Облакодерите во Дубаи од поинаква перспектива

Највисоката зграда во светот се наоѓа во Дубаи, сместена помеѓу подеднакво импресивните облакодери што го исполнуваат урбаниот пејзаж на Обединетите Арапски Емирати. Фотографот Daniel Cheong, како жител на овој мегаград, предизвикан од височината на објектите и ограничените климатски можности, се ...

повеќе »
Scroll To Top