Насловна / Author Archives: Ивона Митева (page 38)

Author Archives: Ивона Митева

Feed Subscription

ИКЕА произведува засолништа за бездомници

ИКЕА произведува засолништа за бездомници

Компанијата ИКЕА произведе 10.000 привремени живеалишта за бездомниците, бегалците од војни и луѓето што ги загубиле своите домови во природни непогоди. Овие живеалишта ќе бидат дистрибуирани на глобално ниво во текот на 2015 година. Прототипот на дизајнот на ваквиот тип ...

повеќе »

Забавен ентериер како рефлексија на играта Candy Crush

Забавен ентериер како рефлексија на играта Candy Crush

Креирани од шведската дизајнерска компанија Adolfsson & Partners, канцелариите на светски познатата игра Candy Crush со локација во Стокхолм, претставуваат креативно, забавно и инспиративно место за работа. Просториите се поделени во тематски зони поставени околу различни пејзажи каде се инкорпорирани ...

повеќе »

Ќе се гради нова метро станица во Париз

Ќе се гради нова метро станица во Париз

Архитектот Кенго Кума заедно со група соработници победија на меѓународниот конкурс за дизајн на нова метро станица во Париз. Кума ја проектираше станицата Saint-Denis Pleyel, како еден од вкупно четирите проекти коишто треба да го комплетираат амбициозниот проект за Grand ...

повеќе »

Архитектонските објекти инспирација за дизајн на предмети

Архитектонските објекти инспирација за дизајн на предмети

Често може да забележиме дека голем број архитектонски објекти потсетуваат на дел од секојдневните предмети. Инспирирани од ваквиот факт, дизајнери од целиот свет се обидуваат да креираат предмети за домашна употреба инспирирани токму од најпознатите објекти во светот. Холандскиот дизајнер ...

повеќе »

Еволуција на кулите за панорамско набљудување

Еволуција на кулите за панорамско набљудување

Првата типологија на кула за набљудување на панорамата на градот беше родена во 1889 година, кога Густав Ајфел ја проектираше Ајфеловата кула во Париз како дел од Светскиот саем одржан истата година. Успехот на таа структура до денешен ден се ...

повеќе »

Куќа во симбиоза со природата

Куќа во симбиоза со природата

Канадското архитектонско студио NatureHumaine успешно се соочи со предизвикот да проектира куќа која ќе биде во симбиоза со природата. Тие за локација го избрале шумскиот предел од источниот дел на Болтон, Канада. Куќата е составена од два волумена: долниот дел ...

повеќе »

Развој на самоодржливите градови во Италија

Развој на самоодржливите градови во Италија

Предлогот за мастерплан за италијанскиот град Città della Scienza, проектиран од архитектонското студио Vincent Callebaut Architectures, содржи голем број на аспекти за самоодржливост со цел да се предложи самодоволен урбан екосистем во Италија. Работејќи по принципот на „живи фасади“, архитектите ...

повеќе »

Верижни куќи во планински предел

Верижни куќи во планински предел

Станува збор за пет куќи, поставени една до друга, кои ја користат природната топографија на теренот барајќи ги совршените погледи. Локацијата е во Кордоба, Аргентина, во планински предел во непосредна околина на езерото San Roque. Едноставноста и материјалната синтеза се ...

повеќе »

Приватна вила во тропски пејзаж

Приватна вила во тропски пејзаж

Инспирирани од модернизмот на Флорида и типологијата на американскиот стаклен павилјон, архитектонското студио Brillhart Architecture го реализира тропското засолниште во Мајами, Флорида. Објектот е подигнат од нивото на земјата, а предната фасада е целосно застаклена со четири големи лизгачки врати, ...

повеќе »
Scroll To Top