Насловна / Author Archives: Ивона Митева (page 28)

Author Archives: Ивона Митева

Feed Subscription

Современ и луксузен апартман

Современ и луксузен апартман

Архитектите од студиото Soesthetic Group се дизајнери на беспрекорно уредениот ентериер на апартман во Лондон. Во целиот простор преовладуваат светли тонови, со акцент на скалишното јадро и теписонот во риги коишто визуелно доминираат. Како дел од иновативниот дизајн се издвојуваат ...

повеќе »

Урбани и модерни пазари

Урбани и модерни пазари

Урбаните пазари се развивале со векови, уште од грчката Агора па се до Форумот во Рим, луѓето постојано се во потрага по место кое, освен тоа што ќе служи за набавка на основните прехранбени продукти, ќе претставува и простор за ...

повеќе »

Лесно трансформативен мебел за детски соби

Лесно трансформативен мебел за детски соби

Уредувањето на детските соби претставува вистински предизвик, бидејќи децата брзо растат и постојано се потребни промени во зависност од нивните потреби. Италијанската компанија Clei се специјализираше во дизајнирањето на мебел за детски соби којшто се трансформира лесно: од биро во ...

повеќе »

Фенг шуи техники за уредување на вашата домашна канцеларија

Фенг шуи техники за уредување на вашата домашна канцеларија

Една од најтешките задачи во креирањето на позитивна работна средина во домашна атмосфера, е да се создаде простор естетски префинет, продуктивен и ослободен од сè она што одзема внимание. Благодарение на развојот на технологијата и Интернетот, во последните неколку години домашните ...

повеќе »

Најубавите градини во светот

Најубавите градини во светот

Ова се неколкуте најубави градини во светот кои, доколку би имале можност, задолжително треба да ги посетите. 1. Kew Gardens во Лондон Оваа градина за првпат се појавува во 1759 година, кога принцезата Августа на својот посед од 3,6 хектари ...

повеќе »

Еко-капсула која функционира како нискоенергетски дом

Еко-капсула која функционира како нискоенергетски дом

Архитектонското студио Nice Architects со седиште во Братислава, дизајнираше т.н. еко-капсула во јајцевидна форма која, всушност, претставува нискоенергетски дом. Овој дом со мали димензии е обезбеден со соларна енергија и енергија од ветерот, потоа апарати за собирање на дождовницата и ...

повеќе »

Пастелна инсталација на лондонските улици

Пастелна инсталација на лондонските улици

Шведското дизајнерско студио GRUPPE, за неделата на дизајн во Лондон (Clerkenwell Design Week 2015) дизајнираше инсталација составена од разнобојни блокови во пастелни бои. Блоковите може да се групираат меѓусебно, со што создаваат „мал град“ поставен на лондонските улици. Инсталацијата е ...

повеќе »

Иновативна изложба на отворено во Њујорк

Иновативна изложба на отворено во Њујорк

Данскиот дизајнер Jeppe Hein, на изложбата на отворено во Њујорк, се претстави со својата колекција „Please Touch the Art“ составена од 18 индивидуални инсталации, меѓу кои се иновативни клупи за седење и различни конструкции од стакло. Инталациите се распоредени на ...

повеќе »

Соларни пловечки фарми за производство на храна

Соларни пловечки фарми за производство на храна

Со зголемување на популацијата во светски рамки, постепено почнува да се намалува процентот на земјиште за производство на храна, што претставува еден од најголемите проблеми на денешницата. Архитектонското студио Forward Thinking Architecture со седиште во Барселона предложува иновативно решение на ...

повеќе »
Scroll To Top