Насловна / Author Archives: Ивона Митева (page 22)

Author Archives: Ивона Митева

Feed Subscription

Автоматски робот кој сам гради куќи

Автоматски робот кој сам гради куќи

Австралискиот инженер Marc Pivac дизајнираше целосно автоматски робот кој е способен да изгради куќа за само два дена. Пресметано е дека доколку роботот работи 24 часа на ден, тој ќе нареди околу 1.000 цигли во еден час, односно може да ...

повеќе »

Напуштено поткровје претворено во модерен апартман

Напуштено поткровје претворено во модерен апартман

Архитектонското студио Superpozycja Architekci трансформира старо и напуштено поткровје во Полска во модерен апартман за живеење. Архитектите ги искористиле косите тавани за да создадат ефект на двокатен простор, каде што на горниот кат е поставена спалната просторија, а долниот кат ...

повеќе »

Индија со нов план за самоодржливост

Индија со нов план за самоодржливост

Индија објави нов план за самоодржливост, со што се очекува да се зголеми нејзината соларна енергија за пет пати повеќе во наредните седум години. Тековната состојба е 4,5 гига вати, а новиот план прогнозира дури 100 гига вати до крајот ...

повеќе »

Имагинативни пејзажни фотографии од светски познати споменици

Имагинативни пејзажни фотографии од светски познати споменици

Designcrowd, кој функционира како пазар за дигитални и графички проекти, ги поттикна дизајнерите ширум светот да учествуваат во предизвикот да создадат имагинативни пејзажни фотографии од светски познати споменици. Предизвикот се однесува на преместување на овие споменици од градот каде што ...

повеќе »

Лесно трансформативни и енергетско ефикасни работни простори

Лесно трансформативни и енергетско ефикасни работни простори

Данската компанија Arcgency, со цел да се намали отпадот при изградба на одреден објект и истовремено да се овозможи негова долготрајност, проектираа урбан канцелариски простор кој лесно може да се трансформира или транспортира. За флексибилниот модуларен контејнер, потребно е само ...

повеќе »

Настанот „Rising Architecture Week“ во Копенхаген од септември

Настанот „Rising Architecture Week“ во Копенхаген од септември

Во данскиот град Копенхаген од 15 до 18 септември оваа година ќе се одржи настанот „Rising Architecture Week“. Програмата вклучува околу 50 разновидни настани кои ќе се одржат во овој период во Копенхаген, како што се посета на различни локации, ...

повеќе »

Конзервација на 14 светски познати објекти од Mодерната

Конзервација на 14 светски познати објекти од Mодерната

Фондацијата „Гети“ издвои 14 објекти од модерната архитектура на XX век низ целиот свет, кои во наредниот период ќе ги конзервира и заштити од нивно уништување. Предводени од иницијативата „Keeping it modern“, тие ќе се обидат да ги обноват уникатните ...

повеќе »

Боите на виножитото на историски објекти во САД

Боите на виножитото на историски објекти во САД

Откако на 26 јуни оваа година Врховниот суд на САД пресуди дека го гарантира правото на истополовите бракови во сите 50 американски држави, во повеќето градови со цел да се прослави оваа одлука, дел од историските објекти беа осветлени во ...

повеќе »

Отворена Интернационалната летна школа за архитектура и дизајн во Охрид

Отворена Интернационалната летна школа за архитектура и дизајн во Охрид

Во Центарот за култура во Охрид свечено беше отворена Интернационалната школа за архитектура и дизајн, што веќе трета година се одржува во организација на Универзитетот „Американ колеџ Скопје“ – Факултет за дизајн и архитектура. Летната школа оваа година е насловена ...

повеќе »
Scroll To Top