Насловна / Author Archives: Ивона Митева (page 2)

Author Archives: Ивона Митева

Feed Subscription

Астрономскиот часовник во Прага одбележа 650 години постоење

Астрономскиот часовник во Прага одбележа 650 години постоење

Астрономскиот часовник во Прага кој претставува една од главните туристички атракции во Чешка одбележи 650 години од своето постоење и беше прогласен за најстариот функционален јавен часовник. И покрај повеќе вековното постоење, во часовникот успеано е да се задржат одредени ...

повеќе »

Тулата како декоративен елемент во ентериерот

Тулата како декоративен елемент во ентериерот

Употребата на тула како декоративен елемент во ентериерното уредување претставува безвременска декорација која допринесува за создавање уникатност, топлина и додавање современ акцент во домот. Необработената тула совршено се вклопува во овој модерен ентериер кој е изработен од комбинација од дрво ...

повеќе »

Ќе се реновираат Шпанските скали во Рим

Ќе се реновираат Шпанските скали во Рим

Едно од омилените места за посета на туристите во Рим се Шпанските скали кои што во текот на нивното постоење биле посетени од милиони туристи што предизвикало нивно делумно оштетување. Во моментов се вршат поправки на сите пукнатини и останати ...

повеќе »

Најтешкиот објект во светот

Најтешкиот објект во светот

Палатата на Парламентот во главниот град на Романија, Букурешт е постави нов рекорд со нејзиното прогласување на најтежок објект во светот. Тежината на масивниот масивниот објект е проценета на 700.000 тони железо и бронза, милиони метри квадратни од мермер, 3 ...

повеќе »

Стара штала претворена во енергетско ефикасен дом

Стара штала претворена во енергетско ефикасен дом

Во планинскиот предел на местото Багнес во Швајцарија, архитектонското студио Alp’Architecture sarl реновираа стара штала трансформирајќи ја во модерно и пријатно место за живеење. Тие ја искористуваат постоечката рустична архитектура од дрвена конструкција за создавање на објект со енергетско ефикасни ...

повеќе »

Швајцарска компанија создаде систем за трансформирање на јаглеродот во корисна енергија

Швајцарска компанија создаде систем за трансформирање на јаглеродот во корисна енергија

Швајцарската компанија Climeworks изнајде иновативно решение за проблемот со јаглеродниот диоксид во атмосферата. Тие креирале систем кој го трансформира јаглеродот во корисен биопродукт, со што индустријата има поголем профит и истовремено околината се штити од преголемото загадување. Револуционерното откритие швајцарската ...

повеќе »

Една од најдобрите иновации за самоодржлива архитекура за 2015

Една од најдобрите иновации за самоодржлива архитекура за 2015

Објектот наречен Carbon Positive House во Австралија, од архитектонското студио ArchiBlox, беше прогласен за една од десетте најдобри иновации во областа на самоодржливата архитектура за 2015 година. Поради многубројните енергетско ефикасни карактеристики кои ги поседува, се наоѓа во категорија со ...

повеќе »

Апартман во сиво-жолти нијанси

Апартман во сиво-жолти нијанси

Рускиот дизајнер Павел Алексиев дизајнираше современ апартман во Москва со користење на сиви тонови во комбинација со јака жолта боја на одредени елементи. Целиот план е компактен и добро организиран со користење на лизгачки врати, со цел поголема искористеност на ...

повеќе »

Необично домување за авантуристи

Необично домување за авантуристи

Авантуристички пар користејќи ја постоечката структура на кула за набљудување во случај на пожар, го создале својот дом. Кулата што се наоѓа во руралниот дел на Орегон е висока 12 метри и овозможува панорамски поглед кон целата околина. Ентериерот на ...

повеќе »
Scroll To Top