Насловна / Author Archives: Ивона Митева (page 18)

Author Archives: Ивона Митева

Feed Subscription

Нежно извиткани форми на новиот музеј на Заха Хадид

Нежно извиткани форми на новиот музеј на Заха Хадид

Познатата архитектка Заха Хадид го заврши својот најнов проект за музеј со локација на Алпите, поточно на врвот Mount Kronplatz. По барање на сопственикот на музејот, алпинистот Reinhold Messner, во музејот ќе бидат изложени предмети, слики и алат со цел ...

повеќе »

Енергетски ефикасен хотел со дизајн на вертикална градина

Енергетски ефикасен хотел со дизајн на вертикална градина

Архитектот Mario Cito искористи постоечки објект во областа Palermo во Буенос Аирес за да го создаде првиот хотел во оваа област изграден по системот на ЛЕЕД рејтингот. Енергетски ефикасниот објект е целосно обвиткан со разновидни зелени растенија со што формира ...

повеќе »

Со колористични графити против насилството во Мексико

Со колористични графити против насилството во Мексико

Младинската организација „Germen Crew“, позната по тоа што користи графити како средство за искажување на својот креативен дух, во соработка со Владата на Мексико изработија проект за обнова на градот Palmitas. Проектот се заснова на боење на вкупно 209 куќи ...

повеќе »

Современа реинтерпретација на локален босански архитектонски стил

Современа реинтерпретација на локален босански архитектонски стил

Вилата наречена Country House се наоѓа во близина на местото Бијача во Босна и Херцеговина, а проектот припаѓа на загребското архитектотнско студио Dva Arhitekta. Објектот, кој е сопственост на поранешен босански фудбалер, е сместен во природен пејзаж, а неговата територија ...

повеќе »

Првиот хотел во светот управуван само од роботи

Првиот хотел во светот управуван само од роботи

Хотелот Henn-na со локација во местото Sasebo во Јапонија е првиот хотел во светот целосно управуван од технологијата, односно од роботи. Сопственикот на хотелот го заменил целиот работен персонал со роботи кои ќе ги пречекуваат гостите, ќе им го носат ...

повеќе »

Практичен, економичен и приспособлив дизајн на апартман

Практичен, економичен и приспособлив дизајн на апартман

Дизајнерот Simon Woodroffe создаде компактен простор за живеење во мал апартман, кој се трансформира во зависност од потребите. Апартманот што се наоѓа во Лондон има дневен простор кој е уреден со беспрекорен модерен стил и кој лесно може да се ...

повеќе »

Објекти во кои се отсликува околината

Објекти во кои се отсликува околината

Во поново време сè почесто може да се забележи дека голем број архитекти се одлучуваат за фасада која се базира на рефлектирачки површини на околината, особено на оние објекти кои се поставени во природни пејзажи. Рефлектирачката фасада го камуфлира објектот и ...

повеќе »

Објавено логото за Олимписките игри во Токио 2020

Објавено логото за Олимписките игри во Токио 2020

Логото за Олимписките игри и Параолимписките игри коишто ќе се одржат во Токио во 2020 година беа официјално објавени. Двете логоа  се дизајнирани од графичкиот дизајнер Kenjiro Sano. Логото за Олимписките игри се базира на концепт кој ја формира буквата ...

повеќе »

Уникатни фотографии на природни пејзажи

Уникатни фотографии на природни пејзажи

Канадскиот фотограф Matt Molloy користи повеќе фотографии кои се фотографирани во различен временски период и истите ги преклопува меѓусебно во повеќе леери, со цел да добие ефект на насликана слика. Сите фотографиии се поставени во една статична слика прикажувајќи прогресија ...

повеќе »
Scroll To Top