Насловна / Author Archives: Ивона Митева (page 17)

Author Archives: Ивона Митева

Feed Subscription

Првата и најголема во светски рамки ски-патека во Дубаи

Првата и најголема во светски рамки ски-патека во Дубаи

Дубаи објави дека планира да изгради ски-патека која што ќе биде долга 1,2 километри и истата ќе се наоѓа во една од најтоплите пустини во светот. Ски-патеката која што ќе функционира со помош на вештачки снег е лоцирана во Meydan ...

повеќе »

Најпосетената јапонска градина во Америка финансирана од Кенго Кума

Најпосетената јапонска градина во Америка финансирана од Кенго Кума

Познатиот архитект Кенго Кума финансираше 33.5 милиони долари за проширување на Портландската јапонска градина, како една од најавтентичните јапонски градини во Америка. Проектот се заснова на проширување на градините за 3.4 акри земјиште и додавање на 3 објекти кои што ...

повеќе »

Поставена највисоката пловечка турбина за ветер

Поставена највисоката пловечка турбина за ветер

Откако се случи земјотресот во 2011 година во јапонскиот град Fukushima, земјата се соочи со значителен пад во однос на енергетското снабдување. Поради тоа јапонската влада се одлучи да го финансира поставувањето на најголемата пловечка турбина за ветер токму на ...

повеќе »

Мобилна транспарентна инсталација во природен пејсаж

Мобилна транспарентна инсталација во природен пејсаж

Дизајнерите Lise Morin и Florent Albinet моделираа мобилна кабина според моделот на американскиот автор Henry David Thoreau од 19 век. Целата структура е изработена од борово дрво и акрилно стакло и таа се надоврзува на структурата која што авотрот ја ...

повеќе »

Луѓето создаваат архитектура, а таа градови

Луѓето создаваат архитектура, а таа градови

Драган Крстевски е млад архитект роден во Скопје, каде што воедно и ги завршува своите дипломски студии на Архитектонскиот факултет при Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“. Во моментов Крстевски живее во Лондон и работи на истражување за одржливите градови, тема поврзана ...

повеќе »

Апартман во објект од 1900 година со современ дизајн

Апартман во објект од 1900 година со современ дизајн

Шпанското архитектонско студио доби за задача да реновира апартаман во објект кој што е изграден во 1900 година. Предизвикот во уредувањето на овој простор во Барселона е да се создаде место за живеење во кое што ќе се препознаваат карактеристиките ...

повеќе »

Започна реставрацијата на познатиот објект Unity Temple на Френк Л. Рајт

Започна реставрацијата на познатиот објект Unity Temple на Френк Л. Рајт

  Познатиот објект на архитектот Френк Лојт Рајт, Unity Temple конечно ги доби долго очекуваните 23 милиони долари за негова реставрација. Откако во 2008 година падна неговиот покрив за прв пат започна да се размислува за обнова на овој значаен ...

повеќе »

Уникатен ентериер во париски стил

Уникатен ентериер во париски стил

Француското архитектонско студио Multiarchi дизајнираше апартман во Париз вметнувајќи детали кои што му даваат карактеристика на современo и урбано место за живеење. Апартманот е лоциран во стар магацин над пекара, а постоечката дрвена конструкција е се уште видилива во ентериерот. ...

повеќе »

Ротердам ќе ја гради најголемата структура за прочистување на воздухот

Ротердам ќе ја гради најголемата структура за прочистување на воздухот

Холандската фирма Studio Roosegaarde објави кампања со цел да се изгради најголемиот вакум за собирање на смог во Ротердам. Поради таа цел иноваторот  Daan Roosegaarde постави кула која што е висока 7 метри и истата ќе го собира јаглеродот диоксид ...

повеќе »
Scroll To Top