Насловна / Author Archives: Ивона Митева (page 11)

Author Archives: Ивона Митева

Feed Subscription

„Скопје Велоград 2017“ – нови велосипедски рути за градот

„Скопје Велоград 2017“ – нови велосипедски рути за градот

Новиот прокет наречен „Скопје Велоград 2017“ има за цел да формира нови велосипедски патеки и рути во Скопје со цел подобрување на велосипедскиот сообраќај. Се планира да се постават вкупно 11 нови рути, односно 4 во правец исток-запад и 7 ...

повеќе »

Познати уметнички дела реинтерпретирани во велосипеди

Познати уметнички дела реинтерпретирани во велосипеди

По повод славењето на 100 години од постоењето на Институтот за уметности во Минеаполис (MIA), некои од уметничките дела биле реинтерпретирани во целосно функционални велосипеди. Компанииите Кnock, Inc и Тreat and Company во соработка со професионални изработувачи на велосипеди создадоа ...

повеќе »

Модерни црно-бели кујни во комбинација со дрво

Модерни црно-бели кујни во комбинација со дрво

Минималистичкиот дизајн на кујните добива се почеста употреба во современите домови, а комбинацијата на двете контрасни бои, црната и белата во комбинација со дрвени елементи, претставува исклучителен пример кој што може да најде намена во секој дом.

повеќе »

Новиот музеј „Гугенхајм“ во Хелсинки: место кое ќе ги обедини љубителите на архитектурата и уметноста

Новиот музеј „Гугенхајм“ во Хелсинки: место кое ќе ги обедини љубителите на архитектурата и уметноста

Во 1991 година беше одржан еден од најважните настани во архитектурата, односно беше објавен конкурс за изградба на музејот „Гугенхајм“ во Билбао, а победата ја понесе познатиот архитект Френк Гери. Настанот беше одржан во организација на фондацијата Соломон Р. Гугенхајм. ...

повеќе »

Изградбата на објектот 57 West прикажана преку видео

Изградбата на објектот 57 West прикажана преку видео

Компанијата Darkhorse објави видео снимено со помош на дрон во коешто е претставена градбата на објектот 57 West од познатотo архитектонско студио BIG Architects. Објектот е со локација во Менхтетн, а неговата изградба сеуште не е во целосот завршена, па ...

повеќе »

Стар деловен објект трансформиран во современ дом

Стар деловен објект трансформиран во современ дом

Архитектонското студио со локација во Банког, Idin Architects, трансформирале поранешен деловен објект во современо место за живеење. Објектот е со локација во главниот град на Тајланд и иститот има вкупно 7 ката, а на приземјето се наоѓаат простории за работа ...

повеќе »

Црковни објекти како современи структури

Црковни објекти како современи структури

Местата за вршење богослужба најчесто се сместени во традиционални структури, меѓутоа во последен период може да се забележи дека светите места полека револуционираат во современи структури. Современиот дизајн на црквите се базира на драматичност и минимализам, односно добиваат еден елегантен ...

повеќе »

Маса која што служи како полнач за телефон

Маса која што служи како полнач за телефон

Компанијата FurniQi креираше современа маса чиј што дизајн и концепт се базира на најновите достигнувања на технологијата, односно истите може да служат како полнач за вашите телефони. Масата е целосно изработена од дрво и во себе содржи безжична технологија за ...

повеќе »

Објавени двајцата финалисти за новиот музеј на Баухаус

Објавени двајцата финалисти за новиот музеј на Баухаус

Жирито на интернационалниот конкурс за најдобар предлог проект за нов музеј на Баухаус ги објави двајцата финалисти. Едниот од финалистите е шпанското архитектонско студио составено од архитектот  Gonzalez Hinz Zabala и фирмата Roser Vives de Delás, чиј што дизајн се ...

повеќе »
Scroll To Top