Насловна / Author Archives: Ивона Митева

Author Archives: Ивона Митева

Feed Subscription

Алехандро Аравена – архитект кој ги продлабочува нашите размислувања

Алехандро Аравена – архитект кој ги продлабочува нашите размислувања

Престижната Прицкерова награда за архитектура за 2016 година, официјално му беше доделена на архитектот Алехандро Аравена (Alejandro Aravena) во Чикаго, Илиноис, на 13 јануари годинава. Свечената церемонија, којашто е позната на интернационално ниво, ќе се одржи на 4 април во ...

повеќе »

Индустрискиот стил за квалитетен комфор

Индустрискиот стил за квалитетен комфор

Индустрискиот стил при ентериерното уредување станува сè популарен на пазарот, бидејќи овозможува одредени незавршени делови во самиот простор да претставуваат дел од декорацијата. На следниве фотографии е претставен апартман во Москва кој е модерен, комфорен и ги носи карактеристиките на апартман ...

повеќе »

SANAA ќе гради нова национална галерија во Будимпешта

SANAA ќе гради нова национална галерија во Будимпешта

Познатото архитектонско студио SANAA официјално го доби првото место на конкурсот за изградба на нова национална галерија во Будимпешта. Се планира објектот да се изгради до градскиот парк Varsoliget како дел од огромниот мастерплан од областа на културата, којшто вклучува ...

повеќе »

Најдобриот дизајн на куќа за 2015

Најдобриот дизајн на куќа за 2015

Лондонското архитектонско студио Skeen Catling de la Pena ја доби наградата RIBA House of the Year 2015 за најдобар дизајн на куќа. Објектот наречен Flint House ги доби највисоките почести за дизајн на резиденцијален објект. Специфично за објектот е косиот ...

повеќе »

Отворените полици како ефикасни елементи за уредување на простор

Отворените полици како ефикасни елементи за уредување на простор

Во однос на внатрешната организација на просторот, отворените полици може да добијат повеќе намени. Освен нивната ефикасност, економичност во просторот и евтината инвестиција, тие истовремено може да послужат како елементи за поделба на простории, за поставување на ѕидни галерии, простори ...

повеќе »

Ентериер во неутрални и земјени тонови

Ентериер во неутрални и земјени тонови

Со користење на неутрални и земјени тонови, дизајнерката Katie Domracheva создава современ простор за живеење во Москва. Дрвото се појавува како елемент на ѕидот и плафонот, а на него се надоврзува зеленилото поставено вертикално на самиот ѕид. Просторот е разигран ...

повеќе »

Ќе се гради највисоката кула во светот

Ќе се гради највисоката кула во светот

Архитектонското студио AMBS Architects ги објавија плановите за 1.152 метри високата кула, којашто треба да се изгради во Ирак. Кулата наречена „The Bridge“ ќе претставува највисоката кула во светот, и ќе ја надмине висината на моментално највисоката кула Burj Khalifa ...

повеќе »

Копенхаген со нов проект за енергетска ефикасност

Копенхаген со нов проект за енергетска ефикасност

Одговорните за електрична енергија во главниот град на Данска, Копенхаген заменија околу 20 000 улични сијалици што претставува половина од вкупниот број сијалици за улично осветлување со лед сијалици. Се очекува со овој потег веќе на почетокот на наредната година ...

повеќе »

Отворен музеј за деца од едукативен карактер во Москва

Отворен музеј за деца од едукативен карактер во Москва

Минатиот месец во Москва официјално се отвори првиот музеј наменет за најмладите наречен Living Beings. Во просториите на новиот музеј овозможено е децата да се во постојана интеракција со изложените предмети, како што е на пример тестирањето на белите дробови ...

повеќе »
Scroll To Top