Насловна / Author Archives: Ивана Групче

Author Archives: Ивана Групче

Feed Subscription
Ивана Групче

Нов модернистички сјај на куќа од 60-тите во старото градско јадро во Скопје

Нов модернистички сјај на куќа од 60-тите во старото градско јадро во Скопје

Неодамна, скопската општина Чаир се закити со прекрасен архитектонски бисер. Станува збор за реновирање на куќа која е сместена во историско јадро на градот Скопје, помеѓу Старата чаршија и скопската тврдина. Интервенцијата што беше направена на постоечката куќа е дело ...

повеќе »

Стариот охридски рибарски чун – сведок на далечни времиња

Стариот охридски рибарски чун – сведок на далечни времиња

Охриѓани со трепет во срцата ја дочекаа веста дека на 4 јуни повторно заплови  реконструираниот стар рибарски чун по водите на Охридско Езеро, за постарите само далечно сеќавање а за помладите само една раскажувана приказна од старите сограѓани и стари ...

повеќе »

Хотел „Театар“ во Битола – традиционален објект со модерен комфор

Хотел „Театар“ во Битола – традиционален објект со модерен комфор

Битола е град кој едноставно освојува. Во срцето на овој наш стар конзулски центар, силно се чувствува пулсот на историјата и шармот на старите сокаци со силуети на преубавата традиционална архитектура. Тука се мешаат старото и новото, историското и модерното, ...

повеќе »

Модуларни полици за современи ентериери

Модуларни полици за современи ентериери

Max Voytenko од архитектонското LINE STUDIO ги дизајнира металните полици HASH кои се направени од обоен челик. Со овие модуларни полици кои создаваат визуелни решетки со предмети, книги и сл., може да се направат различни комбинации базирани на двата модула, ...

повеќе »

Тренд: Хексагонални плочки на подови и ѕидови

Тренд: Хексагонални плочки на подови и ѕидови

Освен со боите и текстурите, дизајнерите на керамички плочки знаат да си поиграат и со нивниот облик. Во понудата на производителите на керамички плочки сè почесто може да се видат плочки во форма на шестоаголник, односно хексагонални форми. Италијанската дизајнерка ...

повеќе »

Колиба во форма на карпа успешно камуфлирана во швајцарските Алпи

Колиба во форма на карпа успешно камуфлирана во швајцарските Алпи

Во карпестата падина на швајцарските Алпи, вгнездена е колиба налик голема карпа. Изработена е по проект на архитектонското студио Bureau A,  и содржи пријатен внатрешен простор коj ги содржи некои од основните функции: кревет, масичка и столчиња на отворања, огниште ...

повеќе »

Цртежи со мотиви од азиската култура на фасади од модерни јапонски куќи

Цртежи со мотиви од азиската култура на фасади од модерни јапонски куќи

Полската уметница Марија Умиевскаја ја најде својата инспирација во азиската култура користејќи ја својата љубопитност како катализатор за креативен проект. Таа создава серија од дигитално обработени слики како еден пресек на архитектурата и уметноста, традиционалното и модерното, дигиталното и материјалното. ...

повеќе »

Соларни „самоодржливи модули“ во различни сценарија

Соларни „самоодржливи модули“ во различни сценарија

Архитектонското биро Cannata Fernandes Architects, осмисли решение на самоодржливи модули кои можат да најдат примена во различни сценарија, како: центар за посетители во природен резерват, соблекувална на плажа или сместување во случај на непогода. Овој елегантен, модерен префабрикуван објект може ...

повеќе »

3D принтан лустер кој се напојува со енергијата од ветар

3D принтан лустер кој се напојува со енергијата од ветар

Маргит Красојевиќ го дизајнира овој иновативен лустер кој во целост ја користи предноста на 3D принтањето. Користејќи софтвер за симулација на воздушниот тунел, Маргит дојде до фракталниот модел кој најдобро се однесува во реални услови-односно најефикасно ја користи енергијата на ...

повеќе »
Scroll To Top